023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Acute hyperventilatie is een fysiologische reactie op stress of angst, die leidt tot een versnelde ademhaling. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel, waarbij het lichaam steeds sneller gaat ademen om te compenseren voor het tekort aan kooldioxide in het bloed. Deze symptomen kunnen zich uiten in onder andere duizeligheid, tintelingen in de handen en voeten, hartkloppingen en benauwdheid. Om de vicieuze cirkel te doorbreken is het belangrijk om rustig te blijven en de ademhaling te vertragen.

Klachten hyperventilatie
Chronische hyperventilatie is minder bekend, maar kan een veel groter medisch probleem zijn. Iemand ademt over een langer periode te snel en te oppervlakkig, zonder zich daar bewust van te zijn. Dit kan leiden tot een disbalans in het lichaam, waarbij er te veel zuurstof en te weinig koolstofdioxide aanwezig is. Dit kan leiden toe verschillende lichamelijke en psychische klachten, zoals vermoeidheid, duizeligheid, hartkloppingen, hoofdpijn, spierpijn en een gevoel van beklemming op de borst.

Aanpak hyperventilatie
Bij acute hyperventilatie kan EFT (Emotional Freedom Technique) een effectieve behandeling zijn om de angst weg te nemen en de vicieuze cirkel van angst te doorbreken.
Bij chronische hyperventilatie is er sprake van langdurige stress en een te hoge ademfrequentie. Deze aandoening kan worden behandeld met een combinatie van gerichte ademhalingsoefeningen en ontspanningstherapie. Deze behandelingen hebben als doel om het stressniveau te verlagen en de ademhaling weer in balans te brengen.

Therapeut Robert Groeneweg
Robert Groeneweg is gespecialiseerd in de aanpak van hyperventilatie. Door zijn psychosomatisch aanpak neemt hij de stress weg en leert zijn patiënten een aantal ontspannings- en ademhalingsvaardigheden om de stress te verminderen. Robert is naast fysiotherapeut, adem -en ontspanningstherapeut en psychosociaal therapeut.

contact: 0237600600 robert.groeneweg@nieuwgroenendaal.nl