Oedeemfysiotherapie Heemstede

Je bent hier: Home Fysiotherapie / oedeemfysiotherapie

Nieuw Groenendaal Oedeemtherapie Heemstede

Oedeemtherapie is een vorm van fysiotherapie die gericht is op het afvoeren van oedeem. Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. De bekendste vorm is lymfoedeem maar we kennen ook lipoedeem, veneus oedeem en armoedeem.

Oorzaken
Oorzaken van oedeem zijn heel divers. Er kan oedeem ontstaan o.a. door een fout in de aanleg van het lymfsysteem, een operatie, plastische chirurgie, bestraling, tumorgroei, een trauma, infectie, chronische veneuze insufficiëntie (spataderen), medicijngebruik.

Symptomen

-zwelling

-vermoeidheid en zwaar gevoel in het ledemaat

-pijn/tintelingen

-beperking van beweging

-beperking in het dagelijks functioneren

-huidafwijkingen

-infecties

Ook voor andere klachten kan manuele lymfdrainage worden ingezet

– Klachten aan het zenuwstelsel: gezichtsverlamming, migraine

– Wondroos na afloop van de behandeling middels antibiotica

– Klachten als gevolg van stress: slapeloosheid, concentratieverlies, hoofdpijn, nervositeit

– Slecht werkend afweersysteem

Behandelmethoden

Manuele lymfdrainage
Dit is een massagevorm die erop gericht is het lymfestelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht beter c.q. sneller via de lymfbanen af te voeren

Lymftaping
Als ondersteuning van de lymfdrainage

Fascitechnieken
Fascia is bindweefsel dat als een dun web alle structuren van het lichaam omsluit. Door trauma, operatie of bestraling kunnen er verklevingen ontstaan waardoor vocht vastgehouden wordt en er pijn en bewegingsbeperking ontstaan. Met milde rektechnieken worden de verklevingen versoepeld. 

Oefentherapie
In veel gevallen bestaat er naast het lymfoedeem ook een verminderde bewegingsmogelijkheid en afname van spierkracht. Door oefentherapie kunt u de functie weer verbeteren. Daarbij werkt elke spierbeweging als een soort pomp. Veel lichaamsbeweging is daarom ook essentieel.

Voorlichting
U wordt voorgelicht over huidverzorging, voeding en zelfhulp.

Ambulante compressietherapie

Hierbij worden eventueel zwachtels gebruikt om het oedeem terug te dringen zodat er een therapeutische kous of mouw kan worden aangemeten.

Littekentherapie Heemstede
Littekentherapie kan op verschillende wijzen worden toegepast. De keus van de therapie hangt af van het soort litteken. Een litteken kan als zeer storend worden ervaren wanneer het litteken op een direct zichtbare plaats zit, zoals gelaat, handen of voeten. Een litteken groot of klein kan een grote rol spelen in het functioneren van uw dagelijks leven. Niet alleen het aangezicht, maar ook de fysieke last zoals jeuk, branderigheid en een trekkend gevoel beïnvloeden uw dagelijks leven. Een huidtherapeut kan in bepaalde gevallen uitkomst bieden en de last verminderen.

Bij een verkleefd litteken kan door middel van littekenmassage, het litteken van de onderhuid losgemaakt worden. Hierdoor worden eventuele bewegingsbeperkingen, als gevolg van het litteken, verminderd en/of opgeheven. Deze manuele littekenmassagetechnieken kunnen bij bepaalde littekens ook zorgen voor vermindering van jeuk, pijn, roodheid en verdikking van een litteken.

Hypertrofische littekens (verdikte littekens) zijn te behandelen door een combinatie van littekenmassage en siliconenpleisters. Deze siliconenpleisters worden voor meerdere maanden op het litteken gedragen. Hierdoor wordt het litteken dunner en soepeler. Voor de pleisters is een recept nodig, deze dient u via de arts aan te vragen.

Waarom Oedeem therapie en littekentherapie bij Nieuw Groenendaal?

  • Gespecialiseerde oedeemtherapeute
  • Moderne behandelruimtes
  • Contracten met alle zorgverzekeraars
  • Alle specialisaties onder 1 dak
  • Samenwerking tussen specialisaties
  • Doorverwijzing tussen specialisten mogelijk
  • Mogelijkheden voor gerichte beweging ter ondersteuning van behandeling
  • Fitness en groepslessen
  • Samenwerking met onze sportafdeling
  • Fysiosport lessen zoals RugFit en AquaFit

 

Nieuw GROENENDAAL fysiotherapie is een Pluspraktijk en voldoet niet alleen aan alle kwaliteitseisen van de eigen beroepsvereniging, maar gaat een stapje verder. Met aanvullende programma’s en het inzichtelijk maken van de kwaliteit. Onze fysiotherapie praktijk heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Bij Nieuw Groenendaal is Mirjam den Outer gespecialiseerd in oedeemtherapie.

Meer informatie over oedeemfysiotherapie

 

BUITENSPORT ROOSTER

 

FITNESS

Wij hebben de tent weer opgezet en de buitengym ingericht. Je vindt hier fitnessmaterialen zoals spinning bikes, gewichten, matjes, bosus, wellnessballen, bankjes en een roeier. De buitengym is open van 08.00-21.00 uur (vanaf 31 maart).

 FITNESS CIRCUITS

Dit zijn korte intensieve fitnesslessen van 30 minuten waarbij je werkt aan je kracht, uithoudingsvermogen en balans. Er wordt o.a. gewerkt met gewichten, ballen, elastieken en steps. Al je spieren komen hierbij aan de beurt. Deze lessen vinden dagelijks plaats op de parkeerplaats naast Nieuw Groenendaal.

Lestijden maandag t/m vrijdag tussen 09.30 en 19.30 uur

Lestijden zaterdag t/m zondag tussen 09.30 en 12.30 uur

POWER WALK

Dit is een intensieve wandelvorm waarbij je heel veel stappen zet, actief je armen gebruikt en  krachtoefeningen worden gedaan met materialen uit de natuur.  De lessen starten op de parkeerplaats van het Groenendaals Bos (naast het restaurant).

Lestijden woensdag en vrijdag om 09.00 uur.

NORDIC WALKING

Dit is een wandelend langlaufen met gebruik van nordic poles. De nordic walking techniek zorgt ervoor dat je 90% van al je spieren activeert. Er is aandacht voor techniek en conditie. Er zijn nordic walking stokken beschikbaar. De lessen starten op de parkeerplaats van het Groenendaals Bos (naast het restaurant) onder leiding van Rutger.

Lestijden dinsdag en donderdag om 11.30 uur.

SPORTIEF WANDELEN

Een actieve wandelvorm waarbij inspanning en gezelligheid wordt gecombineerd. Een fijne wandeltraining in de heerlijke  buitenlucht. De lessen starten op de parkeerplaats van het Groenendaals Bos (naast het restaurant).

Lestijden maandag,dinsdag en donderdag om 09.00 uur.

BOOTCAMP

De trainingen bestaan intervaltraining en fitnessoefeningen. De ideale work-out om je sterk, strak, slank en energiek te laten voelen. Er wordt gebruikt gemaakt van fitnessmaterialen. 

Lestijden woensdag 09.00 uur, zondag 09.00 uur en 10.00 uur.

HIIT

 HIT is een intensieve intervaltraining van 30 minuten met gebruik van eigen lichaamsgewicht. Je verbetert snel je uithoudingsvermogen, snelheid en kracht Je kunt hierbij denken aan sprongvormen, burpees en pushups.

Lestijd zondag 11.00 uur. 

EASYFIT

Lestijden dinsdag en donderdag 11.30 uur (vanaf 13 april)

BODYSHAPE

Lestijd maandag 09.00 uur parkeerplaats Nieuw Groenendaal (vanaf 12 april)

WIELREN TRAINING

Lestijd woensdag 07.30 uur start parkeerplaats Nieuw Groenendaal (vanaf 14 april)

ONLINE LESROOSTER

ZOOM

Maandag            10.00 Pilates                   19.15 BodyBalance         20.15 BodyPump

Dinsdag              19.30 Yoga

Woensdag          10.00 PumpBalance

Donderdag         17.00 BodyBalance

Zondag                10.00 Pilates

Meld je aan via de Sportivity ap, het rooster kan wijzigen, deze zie je dan in de Sportivity app. De koffiecorner is gesloten. Kom en vertrek met een mondkapje op. Samen zorgen we zo voor een veilige omgeving. Heb je vragen mail dan naar info@nieuwgroenendaal.nl of bel met 023 7600600. Veel plezier en blijf in beweging.

Sportieve groeten,

Team Nieuw Groenendaal

 

aanmelden

Het laatste nieuws volgen? Meld u hieronder aan voor onze nieuwsbrief.

Partners

Wij zijn o.a. aangesloten bij: