Oedeemfysiotherapie Heemstede

Je bent hier: Home Fysiotherapie / oedeemfysiotherapie

Nieuw Groenendaal Oedeemtherapie Heemstede

Oedeemtherapie is een vorm van fysiotherapie die gericht is op het afvoeren van oedeem. Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. De bekendste vorm is lymfoedeem maar we kennen ook lipoedeem, veneus oedeem en armoedeem.

Oorzaken
Oorzaken van oedeem zijn heel divers. Er kan oedeem ontstaan o.a. door een fout in de aanleg van het lymfsysteem, een operatie, plastische chirurgie, bestraling, tumorgroei, een trauma, infectie, chronische veneuze insufficiëntie (spataderen), medicijngebruik.

Symptomen

-zwelling

-vermoeidheid en zwaar gevoel in het ledemaat

-pijn/tintelingen

-beperking van beweging

-beperking in het dagelijks functioneren

-huidafwijkingen

-infecties

Ook voor andere klachten kan manuele lymfdrainage worden ingezet

– Klachten aan het zenuwstelsel: gezichtsverlamming, migraine

– Wondroos na afloop van de behandeling middels antibiotica

– Klachten als gevolg van stress: slapeloosheid, concentratieverlies, hoofdpijn, nervositeit

– Slecht werkend afweersysteem

Behandelmethoden

Manuele lymfdrainage
Dit is een massagevorm die erop gericht is het lymfestelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht beter c.q. sneller via de lymfbanen af te voeren

Lymftaping
Als ondersteuning van de lymfdrainage

Fascitechnieken
Fascia is bindweefsel dat als een dun web alle structuren van het lichaam omsluit. Door trauma, operatie of bestraling kunnen er verklevingen ontstaan waardoor vocht vastgehouden wordt en er pijn en bewegingsbeperking ontstaan. Met milde rektechnieken worden de verklevingen versoepeld. 

Oefentherapie
In veel gevallen bestaat er naast het lymfoedeem ook een verminderde bewegingsmogelijkheid en afname van spierkracht. Door oefentherapie kunt u de functie weer verbeteren. Daarbij werkt elke spierbeweging als een soort pomp. Veel lichaamsbeweging is daarom ook essentieel.

Voorlichting
U wordt voorgelicht over huidverzorging, voeding en zelfhulp.

Ambulante compressietherapie

Hierbij worden eventueel zwachtels gebruikt om het oedeem terug te dringen zodat er een therapeutische kous of mouw kan worden aangemeten.

Littekentherapie Heemstede
Littekentherapie kan op verschillende wijzen worden toegepast. De keus van de therapie hangt af van het soort litteken. Een litteken kan als zeer storend worden ervaren wanneer het litteken op een direct zichtbare plaats zit, zoals gelaat, handen of voeten. Een litteken groot of klein kan een grote rol spelen in het functioneren van uw dagelijks leven. Niet alleen het aangezicht, maar ook de fysieke last zoals jeuk, branderigheid en een trekkend gevoel beïnvloeden uw dagelijks leven. Een huidtherapeut kan in bepaalde gevallen uitkomst bieden en de last verminderen.

Bij een verkleefd litteken kan door middel van littekenmassage, het litteken van de onderhuid losgemaakt worden. Hierdoor worden eventuele bewegingsbeperkingen, als gevolg van het litteken, verminderd en/of opgeheven. Deze manuele littekenmassagetechnieken kunnen bij bepaalde littekens ook zorgen voor vermindering van jeuk, pijn, roodheid en verdikking van een litteken.

Hypertrofische littekens (verdikte littekens) zijn te behandelen door een combinatie van littekenmassage en siliconenpleisters. Deze siliconenpleisters worden voor meerdere maanden op het litteken gedragen. Hierdoor wordt het litteken dunner en soepeler. Voor de pleisters is een recept nodig, deze dient u via de arts aan te vragen.

Waarom Oedeem therapie en littekentherapie bij Nieuw Groenendaal?

  • Gespecialiseerde oedeemtherapeute
  • Moderne behandelruimtes
  • Contracten met alle zorgverzekeraars
  • Alle specialisaties onder 1 dak
  • Samenwerking tussen specialisaties
  • Doorverwijzing tussen specialisten mogelijk
  • Mogelijkheden voor gerichte beweging ter ondersteuning van behandeling
  • Fitness en groepslessen
  • Samenwerking met onze sportafdeling
  • Fysiosport lessen zoals RugFit en AquaFit

 

Nieuw GROENENDAAL fysiotherapie is een Pluspraktijk en voldoet niet alleen aan alle kwaliteitseisen van de eigen beroepsvereniging, maar gaat een stapje verder. Met aanvullende programma’s en het inzichtelijk maken van de kwaliteit. Onze fysiotherapie praktijk heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Bij Nieuw Groenendaal is Mirjam den Outer gespecialiseerd in oedeemtherapie.

Meer informatie over oedeemfysiotherapie

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam

Partners

Wij zijn o.a. aangesloten bij: