023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Bijna iedereen maakt het wel een keer mee. Je verstapt je en gaat daarbij ‘door de enkel’. Of tijdens het sporten verzwik je je enkel. De enkel wordt dik en doet pijn aan de buitenkant van de voet.

Als je je enkel verzwikt, dan zak je meestal naar buiten toe door de enkel. De voet en het onderbeen komen hierdoor in hoek te staan waarop het lichaam niet berekend is. De enkel kan het gewicht van het lichaam in deze hoek niet meer opvangen waardoor je door je enkel gaat.

Buitenste enkelbanden
Als je door je enkel gaat wordt de klap opgevangen door je buitenste enkelbanden. Dit zijn stevige structuren aan de buitenkant van de voet. De enkelbanden proberen het gewricht bij elkaar te houden wanneer er te veel beweging dreigt te ontstaan.

Als de enkel bij een enkelverzwikking te ver dubbelklapt, dan scheuren de buitenste enkelbanden. Dit kan in verschillende gradaties voorkomen. Zo kunnen er lichte beschadigingen optreden of kan een enkelband volledig afscheuren.

Fysiotherapie bij een verzwikte enkel
De behandeling van een verzwikte enkel vindt plaats bij de fysiotherapeut. Deze zal de enkel in de beginfase tapen, advies geven en de enkel met oefentherapie geleidelijk aan weer sterker maken.

Bron: www.hierhebikpijn.nl