Sportblessures Heemstede

Je bent hier: Home Fysiotherapie / sportblessures

Nieuw GROENENDAAL is toonaangevend op het gebied van sportblessure behandeling en sportfysiotherapie. Met de modernste behandelmethoden en technieken zorgen wij voor optimale revalidatie en herstel.

Wat is een sportblessure?

Sporten en bewegen doen we met onze botten, spieren, pezen en gewrichten. We noemen dat het bewegingsapparaat. Wanneer je veel sport wordt uw bewegingsapparaat sterker. Botten en pezen worden steviger, spiervolume neemt toe en je gewrichten worden soepeler.

Een sportblessure wordt gezien als een blessure van het bewegingsapparaat die tijdens en/of door sportbeoefening is ontstaan en waardoor een sporter niet in staat is zijn sport uit te oefenen. Deze blessures kunnen variëren in locatie, type en ernst.

Hoe ontstaat een sportblessure?

Sportblessures ontstaan gewoonlijk door een verstoring van de balans tussen belasting en belastbaarheid. Belasting is wat er van het lichaam gevraagd wordt. Deze belasting varieert per sport en is afhankelijk van de intensiteit, frequentie en duur van de sport. De belastbaarheid is de mate waarin de sporter de belasting kan dragen. Wanneer de belasting groter is dan de belastbaarheid, spreekt men van het ‘trainingseffect’. Indien het lichaam echter niet de capaciteit heeft om zich aan te passen aan vergrote/hoge belasting is er sprake van overbelasting. Op dat moment is er een disbalans tussen de belasting en belastbaarheid wat kan resulteren in een blessure. Andersom kan er ook disbalans ontstaan met een blessure als gevolg, namelijk indien de belastbaarheid daalt (door bijvoorbeeld griep) en de belasting gelijk blijft of wordt verhoogd (bijvoorbeeld een zware training).

Sportblessures kunnen plotseling ontstaan, bijvoorbeeld doordat je zwikt of valt, of doordat je een tegenstander raakt. Bij sommige sporten komen bepaalde blessures vaker voor. Een ongelijke grond, bijvoorbeeld bij voetbal, geeft kans op zwikken van de enkel. Hierbij kan de enkelband scheuren. Als je met veel kracht afzet om te springen of te sprinten, dan kan er door snelle rek een scheur in een kuitspier ontstaan (zweepslag).

Sportblessures kunnen ook geleidelijk ontstaan. Als je bijvoorbeeld op een harde ondergrond traint en geen goede schoenen draagt, worden de knieën overmatig belast wat kan leiden tot een blessure. Ook is overbelasting van je spieren of gewrichten een typische oorzaak van een geleidelijk ontstane blessure.

Sportblessures voorkomen

Elke sport geeft eigen blessures. Uit onderzoek is gebleken dat de volgende maatregelen effectief zijn in het beschermen tegen blessures:

 Je enkel tapen of bracen als je een enkelbandblessure hebt gehad.
 Het dragen van scheenbeschermers bij voetbal en hockey.
 Het dragen van een gebitsbeschermer bij hockey en rugby.
 Het dragen van een helm wanneer je gaat skiën, snowboarden, of wielrennen.
 Kinderen een helm laten dragen bij schaatsen of zeilen.
 Het dragen van knie-, pols- en elleboogbeschermers bij skaten.
 Het dragen van schoenen die geschikt zijn voor jouw sport en ondergrond.
 Belastbaarheid opbouwen als je een blessure hebt gehad.

Adviezen

Om sportblessures te voorkomen kan je het volgende doen:

Trainingsschema
Zorg dat je het sporten geleidelijk opbouwt. Volg een trainingsschema dat past bij je leeftijd, conditie en sport.

Warming-up
Start altijd met een warming-up. Bij de meeste sporten betekent dat: eerst een rondje rennen of even op een hometrainer warm fietsen. Doe het totdat je jezelf ook echt warm voelt worden. De bloedvaten in je spieren verwijden en er stroomt veel zuurstofrijk bloed naar je spieren. De spieren worden soepeler en werken beter samen. Na een warming-up ben je fitter. Je let beter op en reageert sneller. Na een goede warming-up heb je minder kans op nieuwe blessures.

Spierversterkende oefeningen
Hierdoor ontwikkel je kracht en snelheid. Daarmee kan je onverwachte bewegingen of stoten sneller en beter opvangen. Bij voetbal bijvoorbeeld helpen oefeningen om de spieren rond het kniegewricht te versterken. Oefeningen die passen bij jouw sport, zodat je de belangrijkste bewegingen soepel kunt maken, beter beheerst en langer kunt volhouden.

Cooling down
Aan het eind of tijdens de sport: sluit het sporten af met uitlopen of rek- en strekoefeningen. Hierdoor kan je lichaam geleidelijk afkoelen. Daarna heb je minder kans op spierpijn en stijfheid de volgende dag.

Regelmaat
Blijf regelmatig sporten. Zo blijf je fit. Heb je een tijdje niet gesport? Bijvoorbeeld door een blessure of winterstop? Bouw het sporten dan geleidelijk weer op, zeker als je wat ouder bent.

Sportblessure behandeling

Natuurlijk zijn niet alle blessures te voorkomen door de juiste voorbereiding en training. Bij het oplopen van een blessure is het in elk geval belangrijk om onderscheid te maken tussen een blessure die plotseling ontstaat (acute blessure) en een blessure die langzaam komt opzetten (chronische blessure). Bij een acute blessure kun je in dat geval zelf (of iemand anders voor je) een aantal stappen ondernemen om eerste hulp te bieden. Vervolgens is het zaak om iemand in te schakelen die je verder kan helpen bij de behandeling en het herstel van de blessure. Kortom, de volgende specialisten en professionals kun je inschakelen als je een acute of chronische blessure oploopt, vaak te maken hebt met blessures of als je herstellende bent van een blessure:

De sport-fysiotherapeut: behandelt, begeleidt en adviseert mensen die na een sportblessure weer willen gaan sporten of die een sportblessure hebben opgelopen.

De register-sportpodoloog (beschermende titel voor behandelaars aangesloten bij ‘stichting’ Loop): behandelt voetklachten of voetblessures die zijn ontstaan bij het sporten. Ook kan deze specialist adviseren over het juiste schoeisel bij het uitoefenen van een sport.

De sport-podotherapeut: behandelt sportblessures die hun oorzaak vinden in de manier van staan of lopen van de cliënt. Het is vaak een welkome aanvulling op andere therapieën.

De sportarts: geeft consulten en verricht (preventieve) sportmedische onderzoeken. Een sportarts kan aangeven waartoe je lichaam in staat is en tips geven bij het voorkomen van blessures.

Sportfysiotherapie Heemstede

Voor het maken van een afspraak kun je bellen met 023 7600600. Je hebt geen verwijzing nodig van de huisarts. Hier vind je meer informatie over onze sportfysiotherapie.

Meer informatie over sportblessures

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam

Partners

Wij zijn o.a. aangesloten bij: