023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Iedereen in Nederland is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Maar waar let je op bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering? Waarom en wanneer stap je over? Een lagere premie, betere dekking of een collectiviteitskorting zijn vaak redenen om over te stappen. Meestal wordt je oude zorgverzekering opgezegd door je nieuwe zorgverzekeraar.

Tot wanneer overstappen zorgverzekering?
Ieder jaar maken zorgverzekeraars uiterlijk 12 november hun nieuwe premies en pakketten bekend. Je kunt dan tot en met 31 december overstappen. Wil je overstappen maar weet je nog niet waarheen? Zeg dan wel je huidige verzekering op vóór 1 januari. Je kunt dan tot en met 31 januari een nieuwe verzekering afsluiten. Let wel op dat je op tijd moet weten of je nieuwe verzekeraar je accepteert. Je nieuwe verzekering gaat altijd in per 1 januari.

Bespaar op je premie
De inhoud van een basisverzekering is wettelijk vastgesteld en dus voor bijna alle zorgverzekeraars gelijk. Een basisverzekering verschilt in de hoogte van de premie en in keuzevrijheid van zorgverleners. Maar kijk niet alleen naar de hoogte van de premie en je keuzevrijheid. Vergelijk ook de voorwaarden.

Bepaal je eigen risico
Voor de basisverzekering heeft iedere volwassene een verplicht eigen risico van €385. Niet alle medische zorg telt mee voor het verplichte eigen risico. Naast het eigen risico betaal je voor bepaalde zorg ook een eigen bijdrage. Dit is een bepaald bedrag of percentage van de zorgkosten.

Eigen risico
Verwacht je komend jaar weinig zorgkosten? Overweeg dan om je eigen risico vrijwillig te verhogen. In ruil voor het risico dat je loopt, betaal je minder premie. Je kunt kiezen voor een vrijwillig eigen risico van €100, €200, €300, €400 of €500. Dit bedrag betaal je boven op het verplichte eigen risico van €385. Je eigen risico vrijwillig verhogen is niet slim als je veel zorgkosten verwacht. Kies ook niet voor een hoger eigen risico als je het bedrag van je verplichte en vrijwillige eigen risico niet achter de hand hebt.

Zorgverzekeringen vergelijken
Met de Zorgvergelijker vind je in een paar simpele stappen een zorgverzekering die aansluit bij je wensen. Let op: Je kunt alleen in uitzonderlijke gevallen nog gedurende het jaar een (aanvullende) zorgverzekering afsluiten. Verwacht je veel fysiotherapie nodig te hebben? Op de website defysiotherapeut.com vind je veel informatie over de beste verzekeringen voor fysiotherapie.

Bron: consumentenbond
Foto: consumentenbond