Podologie & podoposturale therapie Heemstede

Je bent hier: Home Fysiotherapie / podologie & podoposturale therapie
Nieuw GROENENDAAL is de fysiotherapiepraktijk van Heemstede met meer dan 20 jaar ervaring. Podologie en podoposturale therapie zijn specialisaties binnen onze praktijk en richten zich op het behandelen van voetklachten en de daarbij behorende houdingsklachten.

Wat is podologie?

Letterlijk betekent podologie voetkunde. Deze wetenschap richt zich op het voorkomen en behandelen van voetfunctiestoornissen en voetklachten en de daaruit voortvloeiende klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Binnen de podologie wordt onderscheid gemaakt tussen toepassingen binnen het algemeen dagelijks leven en het sportsegment.

De voeten zijn basis en ondergrond voor het lichaam en worden aan heel veel belasting blootgesteld. Vaak wordt er al in de praktijk opgemerkt dat de mate van belasting in combinatie met een afwijking leidt tot klachten in of aan de voet. Ook kunnen afwijkingen van de voet klachten elders in het lichaam -zoals in de enkels, knie, heup en onderrug- tot gevolg hebben. Dit kan dan de oorzaak zijn van het feit dat klachten, vaak door een stand afwijking, in de voet niet vanzelf overgaan.

Wat is podoposturaal therapie?

Podoposturaal therapie is een therapiewijze, die gebruik maakt van reflexwerking onder de voeten om zodoende een stands-/ houdingsverandering hoger in het lichaam te weeg te brengen, waardoor klachten verholpen kunnen worden. Iedere standsverandering van de voeten veroorzaakt een veranderde positie van ieder ander lichaamsdeel, tot in de nek toe. Omgekeerd idem!

Ieder veranderde positie elders leidt tot standsverandering van de voeten. Door de langdurige ongelijkmatige belasting die samenhangt met een niet-optimale houding, kunnen uiteenlopende klachten ontstaan, o.a.

• te veel spierspanningen, krampen
• blokkades in nek of rug
• hernia’s
• diverse zenuwpijnen
• migraine en andere hoofdpijnen
• schouder-, knie-, heupklachten
• RSI/tennisellebogen
• artrose en andere slijtage
• RSI/slijmbeurs

Door het “uitlijnen” middels individueel aangemeten podoposturale inlegzooltjes ontstaat er:

• meer gelijkmatigere belasting
• meer ontspanning in het gehele lichaam
• een duidelijke verbetering van bewegingen
• pijnvermindering/pijnvrijheid

Anamnese

Tijdens het uitgebreide onderzoek worden als eerste de persoonsgegevens van u genoteerd. Daarna zal met u de klacht besproken worden om duidelijkheid te krijgen over wat er aan de hand is en om het verdere verloop van het onderzoek op de juiste manier af te stemmen. Er wordt gekeken naar de stand van uw voeten, benen en rug tijdens het staan. Daarnaast zal er ook gelet worden op het voettype en specifieke kenmerken zoals huidafwijkingen.

Functieonderzoek en palpatie

Er zal getest worden hoe soepel of stijf de spieren en gewrichten zijn en of er specifieke afwijkingen aanwezig zijn. De voeten worden zo in kaart gebracht en in voorkomende gevallen worden ook uw knieën, heupen en rug onderzocht. Daarnaast wordt er gevoeld (=palperen) waar eventuele pijnlijke plekken zich bevinden.

Ganganalyse

Hier wordt gekeken naar uw looppatroon. Dit is een zeer belangrijk onderdeel omdat veel problemen pas zichtbaar worden als men gaat (hard)lopen.

Schoeninspectie

Van schoenen kan vaak nuttige informatie worden afgeleid uit het slijtpatroon van de zolen en de toestand van het bovenwerk. Neem daarom bij uw bezoek schoenen mee waarop u al veel gelopen heeft.

Zolen

Een verkeerde stand van de voeten kan veel voetklachten veroorzaken. Daarnaast kunnen hierdoor ook enkel-, knie-, heup-, of rugklachten ontstaan. Door middel van een zooltherapie kan er gezorgd worden voor correctie of ontlasting van de voeten.

Vergoeding

Wij zijn aangesloten bij het KABIZ kwaliteitsregister en Beroepsorganisatie LOOP. Afhankelijk van hoe u verzekerd bent worden de behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed.

Heeft u pijnklachten aan uw voet? Of bent u bekend met een stand afwijking in het onderlichaam en wilt u deze laten behandelen? Neem dan contact met ons op voor een afspraak. Rob Oskam is bij ons register podoloog en podoposturaal therapeut.

Meer informatie over podologie & podoposturale therapie

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam

Partners

Wij zijn o.a. aangesloten bij: