023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Eiwitten zijn een belangrijke voedingsstof. Ons hele lichaam is opgebouwd met behulp van eiwitten. Elke dag hebben we eiwitten nodig voor bijvoorbeeld het opbouwen van spieren en hormonen. Ons dagelijkse portie eiwitten krijgen we via voeding binnen. Eiwit heeft daarnaast ook een paar mooie eigenschappen voor mensen die willen afslanken.

Onmisbare bouwstenen

Eiwitten bestaan uit losse aminozuren, die als een soort kralenketting met elkaar verbonden zijn. Er zijn 22 verschillende soorten. Tijdens de spijsvertering in het lichaam worden die kralensnoeren losgeknipt, zodat uiteindelijk de losse aminozuren overblijven. Daarvan ‘rijgt’ het lichaam dan weer eiwitten voor de lichaamscellen, zoals spieren en bloed. Elk eiwit is uniek, er zijn duizenden combinaties van aminozuren mogelijk. Van de 22 aminozuren kan het lichaam er 13 zelf maken. De andere 9 moeten we via het voedsel binnenkrijgen. 

Slank door eiwitten

Eiwitten zijn goede voedingstoffen voor wie wil afvallen. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit Maastricht uitgezocht, samen met wetenschappers van zeven andere Europese universiteiten. Voeding met veel eiwitten én een lage glycemische index blijkt het beste te werken om op gewicht te blijven. Een lage glycemische index houdt in dat de voeding koolhydraten bevat die langzaam door het lichaam worden opgenomen. Daardoor heb je lang een verzadigd gevoel. Dus geen suikers, maar volkorenproducten, groenten en peulvruchten. ​

Verzadigd gevoel

Eiwitten zijn moeilijker te verteren, vandaar dat ze langer een verzadigd gevoel geven. Vergelijk het met brandstof voor een vuurtje. Suikers branden zo snel als krantenpapier. Vetten stoken het vuur op alsof er blokken hout op liggen. En eiwitten? Die kun je vergelijken met gloeiende kooltjes. Ze branden lang, bieden dus lang verzadiging, en omdat ze veel warmte uitstralen verlaat een deel van de calorieën in eiwitten als warmte het lichaam.

Sterk door eiwitten

Wie wil afvallen, zou zich eigenlijk minder moeten richten op de weegschaal. Extra spieren kweken is een veel betere optie. Spierweefsel zit strakker dan vet, hierdoor verbetert je figuur. Bovendien verbruikt spierweefsel meer calorieën dan vetweefsel, zodat het slankmakende effect blijvend is. Spieren kweek je met eiwitten maar spieren bouw je alleen op als je ze aan het werk zet. Het heeft dus geen zin om in de luie stoel een eiwit shake te drinken en te wachten tot de biceps groeit. Die spieren moeten ook aan het werk. Maar wie zijn spieren staalt en voedt met eiwit, wordt ruimschoots beloond: meer kracht en energie, een beter figuur en een stofwisseling op een hoger peil.​

Waar zitten eiwitten in?

Bijna alle levensmiddelen bevatten eiwit. Het komt voor in zowel plantaardige als dierlijke producten. De samenstelling van eiwitten uit dierlijke producten worden makkelijker door het menselijk lichaam opgenomen. Eiwitrijke producten zijn bijvoorbeeld zuivel, kip, vis, vlees, ei, peulvruchten, noten en rijst.

Gezonde voeding als basis

Een gezond lichaam, gezond afslanken en sterker worden begint met gezonde voeding als basis. Alle voedingsstoffen zijn hier voor nodig. Koolhydraten, vet, eiwitten, vitamines en mineralen spelen allemaal hun rol. Het weglaten van één van deze voedingsmiddelen zal je lichaam uit balans brengen en alleen maar tegenwerken. Wil je op een gezonde manier je voeding aanpassen maak dan een afspraak bij je fitnesstrainer voor advies.