023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Kun je spieren opbouwen en tegelijkertijd afvallen of beter gezegd vet verbranden? Dit is een van de meest gestelde vragen in de fitness. Spieren vormen je lichaam, dus of je nu traint om sterker te worden, gespierder of strakker het is altijd belangrijk om krachttraining te doen. Spieren zijn ook de vetverbranders van je lichaam, dus als je aan het afslanken bent is het belangrijk dat je in ieder geval geen spiermassa verliest en wellicht nog wat spieren erbij kweekt.

Afvallen draait vaak om de weegschaal. Maar hoeveel zegt dat cijfer echt? De weegschaal zegt eigenlijk niets over de verhouding tussen vet- en spiermassa. En wil je gezonder zijn en je fitter voelen, dan is juist de balans tussen die twee van belang.

Feiten over spieren en vet

  • Spiermassa is zwaarder dan vet.
  • Spiermassa neemt minder ruimte in dan vetmassa.
  • Spieren verbruiken energie, vet niet.

Verlaag je je vetpercentage, maar verhoog je je spiermassa, dan ga je er qua gezondheid én esthetisch gezien op vooruit. Zelfs al geeft de weegschaal een hoger getal aan. Als je afvalt, gaat dat getal op de weegschaal omlaag. Doe je aan krachttraining, schrik dan niet als je gewicht hetzelfde blijft, of misschien zelfs toeneemt. Neemt je spiermassa toe als gevolg van krachttraining, dan neemt je gewicht waarschijnlijk ook wat toe. Ook kan het zijn dat je meer vocht vasthoudt als gevolg van het trainen, waardoor gewichtsverlies niet meteen op de weegschaal zichtbaar is.

Spieren hebben voedingsstoffen nodig om te blijven functioneren en dit kost energie. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer energie er nodig is om deze spieren te behouden en hoe meer je dus verbrandt. Na krachttraining moeten je spieren herstellen en ook dit kost weer energie.

Conclusie
Voor de ene sporter is het wat makkelijker dan voor de andere, maar afvallen en spieren opbouwen is voor iedereen mogelijk. De volgende elementen zijn daarbij essentieel.

Krachttraining
Om spieren te bouwen of spieren te behouden moet je deze belasten d.m.v. krachttraining. In de praktijk betekent dit dat je 2 tot 3 keer per week 8-10 krachtoefeningen doet voor de grote spiergroepen. Met krachttraining verbrand je ook calorieën én dus vet na je training. Heb je advies nodig? Maak dan een afspraak bij onze fitnesstrainers.

Voeding
Je bent wat je eet en de juiste voeding nemen is daarom ook zeer belangrijk voor je spieren. Zo heeft je lichaam veel eiwitten nodig voor een goede spieropbouw. Deze zitten in kip, magere kwark en peulvruchten. Eet zilvervliesrijst, volkoren producten en havermout om koolhydraten binnen te krijgen. Gezonde vetten haal je uit noten, avocado en vette vis, zoals zalm. Vergeet ook je dagelijks portie groenten (250 gram) niet.

Rust
Je spieren hebben tijd nodig om te herstellen want alleen tijdens rust kunnen ze worden onderhouden en opgebouwd. Door voldoende rust te nemen, voorkom je ook dat spieren overbelast raken, waardoor ze uiteindelijk sneller kunnen groeien. Alleen met voldoende herstel kan je lichaam zich aanpassen. Dus een goede nachtrust en dagelijkse herstel momenten doen wonderen.

Klein calorietekort
Niet geheel onbelangrijk wanneer je wilt afvallen, is minder calorieën eten dan je lichaam nodig heeft. Door dit langere tijd vol te houden, zal je vet verliezen. Ga niet te weinig eten. Als je veel minder eet dan je verbrandt, is de kans op spierverlies groter. Liever langzaam dan te snel afvallen Consistentie en geduld zijn dus erg belangrijk.

Bron: www.allesoversport.nl