023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Veel mensen zijn nu thuis aan het werk door de Coronacrisis. Hoe zorg je ervoor dat je zowel productief als op een gezonde wijze thuis werkt? Hier een aantal tips.

Zorg voor een opgeruimde werkplek. Een opgeruimde plek betekent een opgeruimd hoofd. En dus kun je je beter concentreren en word je niet afgeleid.

Ruim tijd in om je mail te checken. Doet dit op een vast tijdstip, aan het begin of eind van je werkdag. Hierdoor kun je goed doorwerken op de tijden dat je de meeste energie hebt en je je beste werk kunt produceren.

Deel je thuiswerk dag in zoals een normale werkdag op je bedrijf. Dus op tijd opstaan, douchen, aankleden en ontbijten. En dan aan werk opgezette tijden en pauzes opgezette tijden.

Werk in vaste tijdblokken. Bijvoorbeeld negentig minuten werken afgewisseld met 10 minuten pauze. En zorg voor een goede lunchbreak van minimaal 30 minuten. Het liefst ook op een vast tijdstip.

Zorg voor een gezonde werkplek. Dit betekent een goede stoel, het liefst in hoogte verstelbaar, een goed bureau, goede ventilatie en goede verlichting. Werk je veel op een laptop dan is het verstandig om een ergonomisch toetsenbord en – muis aan te schaffen.

Prioriteiten stellen is ook van belang als je thuis werkt. Zeg niet ‘ja’ tegen ieder verzoek. Je kan niet voor alles beschikbaar zijn tijdens werktijd, alleen maar omdat je vanuit huis werkt. Leren vaker ‘nee, niet nu’ te zeggen zorgt ervoor dat je productiever bent.

Gebruik je flexibele werkschema om wat beweegpauzes in te lassen. Maak bijvoorbeeld een wandeling om drie uur in de middag.(of in quarantaine: op je balkon/in je tuin). Dat is niet alleen goed voor je gezondheid, maar zorgt er ook voor dat je nieuwe energie hebt.

Plan vooruit om afleiding te voorkomen. Zorg bijvoorbeeld dat je je eten vooraf bereidt en dat je gezonde snacks en fruit binnen handbereik hebt. Plan de tijd die je aan je huishouden wil besteden vooraf in, zodat dit je niet afleidt van je werk.