Wij krijgen vaak de vraag wat is nu een gezond ontbijt, lunch, avondeten of snack. In de komende nieuwsbrieven geven wij hier antwoord op met behulp van het Voedingscentrum. In deze aflevering zetten wij een gezonde lunch centraal. Eerste tip: eet ook wat groente tijdens de lunch. Zo kom je gemakkelijker aan de 250 groente per dag.
De lunch levert je voedingsstoffen en energie om de middag door te komen. Wat neem jij? Een volkorenbroodje met kaas en tomaat, een groene salade of toch liever een zelfgemaakte soep? Wat je ook kiest: variëren is goed.
Wat kan ik eten als gezonde lunch?
- Bruin of volkorenbrood met lekker veel vezels voor een verzadigd gevoel en volop koolhydraten, eiwit, vezels, B-vitamines en mineralen, zoals ijzer. En brood is een belangrijke bron van jodium, omdat er speciaal bakkerszout wordt gebruikt waaraan jodium is toegevoegd. Voor de afwisseling kun je ook eens kiezen voor een volkoren wrap, roggebrood of volkoren knäckebröd.
- Besmeer je brood met halvarine of zachte margarine uit een kuipje, dan krijg je gezonde vetten en vitamine A en D binnen.
- Beleg je brood met producten uit de Schijf van Vijf, zoals 30+ kaas, 100% pindakaas, ei, vis, groente en fruit. Een stuk fruit of groente, zoals komkommer, tomaat of radijs, is een goede aanvulling op de lunch.
- Bij je lunch kun je bijvoorbeeld halfvolle melk of karnemelk drinken. Wil je geen zuivel gebruiken? Kies dan voor een sojadrink met toegevoegd calcium, vitamine B2 en vitamine B12. Of drink water, thee of koffie zonder suiker bij je lunch.
Hoe lunch ik gezond zonder brood?
- Maak een lekkere salade vol met groente en fruit. Een dressing maak je makkelijk zelf van bijvoorbeeld olie en azijn met wat kruiden en peper. Wil je de salade meenemen naar je werk? Doe de salade dan in een goed afsluitbaar bakje en bewaar deze op je werk in de koelkast. Neem de dressing los mee, zo blijft de salade lekker fris.
- Geniet van een soep uit eigen keuken. Met lekker veel groente, wat peulvruchten of balletjes tartaar maak je er een feestje van. Het beste is om geen of zo weinig mogelijk zout te gebruiken. Te veel zout verhoogt het risico op een hoge bloeddruk. Ook in een bouillonblokje zit zout. Gebruik in plaats daarvan kruiden om je soep een heerlijke smaak te geven. Je zelfgemaakte soep kan mee naar het werk in een bakje dat goed sluit. Bewaar je soep in de koelkast.
- Bij de lunch een warme maaltijd en ‘s avonds een broodmaaltijd kan natuurlijk ook.
Vind hier meer gezond beleg ideeën.
Bron: Voedingscentrum