023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

De feestdagen zijn voor veel mensen figuurlijke kiloknallers. Aankomen lijkt onvermijdelijk, maar dat hoeft niet! Hieronder lees je 8 simpele tips om op gewicht te blijven, ondanks alle gezelligheid.

1. Houd balans

Natuurlijk is het niet erg om een dagje wat meer te eten. Tijdens de kerstdagen ontkom je daar bijna niet aan. Maar je kunt hier natuurlijk wél rekening mee houden. Let op je voeding de dag erna én daarvoor. Eet die dagen iets minder dan wat je nodig hebt. Op deze manier kun je je calorie-inname mooi verdelen over meerdere dagen, zodat je makkelijker op gewicht blijft.

 

2. Beweeg

Ook is het een mogelijkheid om tijdens de kerstdagen te gaan sporten. Ga bijvoorbeeld hardlopen, zwemmen of een flink stuk fietsen of wandelen. Pak de fiets naar het kerstdiner bijvoorbeeld. Of stel voor een wandeling te maken tussen de gangen door. Lekker uitwaaien op het strand.

 

3. Eet eiwitrijk en extra groente

Als je dan toch maximaal van al het lekkers gaat genieten, zorg er dan voor dat je relatief veel groente en eiwitten eet. Groenten verzadigen doordat ze over het algemeen veel vezels bevatten. Eiwitten zorgen voor een relatief vol gevoel, vergeleken met vet en koolhydraten. Voedingsmiddelen zoals kip, kalkoen, sojaproducten of vis bevatten veel eiwitten. Combineer dit met veel vullende groenten.

 

4. Let op alcohol en frisdranken

Je hebt het waarschijnlijk al honderden keren gehoord. Maar vergeet niet dat er enorm veel calorieën zitten in frisdranken, alcohol en sapjes. Vervang frisdrank met suiker door een light alternatief. En houd er rekening mee dat alcohol ook gewoon meetelt in je energiebalans. Een tweede belangrijk nadeel van alcohol: je verliest je remmingen en alles smaakt net wat lekkerder, waardoor je sneller zwicht en overeet.

 

5. Drink water

Drink zowel voor als tijdens het diner meer dan voldoende water. Dit zorgt ervoor dat je voller zit, en dus minder zal eten. Ook helpt water bij het verteren van het riante kerstdiner. Zo voorkom je dat je darmen van slag raken door de vele hapjes, sauzen en exotische gerechten.

 

6. Schep klein op

De beste truc om minder te eten is door gewoon minder grote porties op te scheppen. Dit doe je bijvoorbeeld door een kleiner bord te gebruiken. Op deze manier houd je jezelf een beetje voor de gek. Door een kleine hoeveelheid langzaam op te eten, raak je met gemak vol.

7. Drink een kop koffie

Drink een extra kop koffie tijdens de kerstdagen. Koffie zorgt ervoor dat je meer energie hebt, het remt de trek en het gooit ook nog eens de vetverbranding iets omhoog.


8. Zorg voor gezonde hapjes

Zorg ervoor dat jij de chef bent deze kerst! Door zelf de ingrediënten te kiezen, heb je meer controle over het aantal calorieën dat je binnenkrijgt. Kies voor gezonde recepten met relatief veel groente, zodat je eerder een verzadigd gevoel krijgt.

Extra tip: eet met aandacht

Onze ogen en gedachten zijn geen goed middel om te bepalen of je vol zit. We eten vaak meer in gezelschap waarbij ook het eettempo hoger ligt. Dit heb je zelf vaak niet eens door. Door langzamer en met aandacht te eten, registreer je sneller dat je voldoende hebt gegeten.