023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Een goede houding is voor iedereen belangrijk. Toch vergeten veel mensen hier op te letten in het dagelijks leven. Zo ontstaan al snel nek- of schouderklachten. Of andere lichaamsklachten, zoals darm- of ademhalingsklachten. Een rechte rug is belangrijk om een goede houding te hebben.

Met wat simpele oefeningen kun je jouw rechte houding bevorderen. Jong en oud kunnen met deze tips veel lichamelijk klachten voorkomen en daarnaast is je houding met een rechte rug ook veel mooier.

Wees bewust van je houding

Dat je je bewust bent van de houding die je aanneemt, is belangrijk en noodzakelijk. Het heeft geen zin om af en toe wat oefeningen te doen voor een rechte rug, terwijl je de rest van de dag met een verkeerde houding rondloopt. Oefeningen voor een rechte rug zijn er eigenlijk alleen als ondersteuning. Het is belangrijk dat je bewust bent van je houding om te zorgen dat je geen last van je rug krijgt en uiteindelijk bij de fysiotherapeut terecht komt.

Wat is een mooie rechte rug?

Een rechte rug houdt in dat er een lichte bolling is in de bovenrug. Je schouders zijn laag en wijzen opzij. De nek heeft een lichte holling. Zorg dat je loodrecht staat. Hiermee bedoelen we dat je enkel, je knie, je heup, je schouder en je oor recht boven elkaar staan.

Rug tegen de muur

Een goede oefening om een rechte rug te bevorderen is om met je rug tegen de muur te gaan staan. Zorg ervoor dat je voeten circa 25 centimeter uit elkaar staan. Je billen, je hoofd en je rug moeten tegen de muur leunen. Doe je armen helemaal omhoog, tik de muur aan en hou dit 10 seconden vast. Zorg wel dat hierbij je onderrug niet holler wordt dan de natuurlijke holling die de rug al heeft.

Lukt het niet gelijk de eerste keer, blijf dan net zo lang oefenen tot het de volgende keer wel lukt. Je kunt deze oefening ook liggend doen, met gebogen knieën of gestrekte benen. Druk dan de holle onderrug licht tegen de grond aan en kantel het bekken iets naar achteren.

Oefening op de grond

Een andere oefening voor op de grond is door op je buik te gaan liggen en je hoofd, je schouderbladen, je borst en je armen ongeveer 10 cm op te tillen. Kijk naar de vloer. Trek de schouderbladen naar beneden om een lange nek te houden. Hou deze houding 30 seconden vast en ontspan daarna. Doe deze oefening een aantal keer.

Bij de volgende oefening lig je nog steeds op je buik, je armen langs je lichaam. Til weer je hoofd op en zorg ervoor dat je schouderbladen, borst en armen een beetje van de vloer loskomen. Laat je schouderbladen een beetje vieren en trek ze dan weer omhoog. Hierdoor bewegen je armen een beetje mee. Herhaal ook deze oefeningen een paar keer.

Trainer en fysiotherapeut

Wil je hulp bij de uitvoering van de oefeningen of wil je nog meer oefeningen om je houding te verbeteren vraag dan je trainer om instructies. Heb je pijnklachten? Blijf er dan niet meelopen maar maak een afspraak bij de fysiotherapeut. Dit kan bij ons direct bij de receptie. Je hebt geen verwijzing nodig van de huisarts.

Bron: www.hierhebikpijn.nl