023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

De vakantieperiode komt er weer aan en gaan veel mensen op pad met de auto. Soms zijn dit korte ritten, maar vaak zitten vakantiegangers de hele dag in de auto. Een lange autorit is een behoorlijke aanslag op je lichaam. Je onderrug krijgt het zwaar te verduren. De verkeerde zithouding in de auto of afstelling van de stoel zijn vaak de oorzaak van klachten.

De auto’s van tegenwoordig beschikken gelukkig over verstelmogelijkheden voor een optimaal comfort. De zithoogte van de stoel is belangrijk omdat deze de rug ondersteunt. Zorg dat de afstand tot de pedalen voor jouw lengte goed staat afgesteld. De stoel moet zo staan dat je met de voeten gemakkelijk bij de pedalen kunt. De hoofdsteunen hebben ook een belangrijke taak, namelijk bescherming tegen een whiplash. Zorg er daarom voor dat ook het hoofdsteun goed afgesteld staat.

De hoofdsteun staat op de juiste hoogte als de bovenkant van de steun even hoog is als de bovenkant van je hoofd. De afstand tussen hoofdsteun en je hoofd mag niet meer zijn dan 5 centimeter. Heb je een nieuwere auto dan zorgen de zijdelingse ruggensteunen voor comfort bij het bochtenwerk en een verstelbare lendensteun is geen overbodige luxe voor lange ritten. 

De juiste zithouding is rechtop zitten, met het bekken zo ver mogelijk tegen de leuning aan. Houd het stuur met licht gebogen armen vast met de handen in de ‘10 voor 2’ positie. Houdt de schouders ontspannen. De positie van het autostuur moet zo zijn dat je het hele dashboard goed kunt zien zonder je handen te verplaatsen.

Het is nooit goed om lang in dezelfde houding te zitten. Stop daarom regelmatig om even te ontspannen en te bewegen. Als je dan even stopt zijn dit goede oefeningen:

  • Ga een stukje wandelen.
  • Maak kleine cirkels met je heupen.
  • Hang voorover en probeer je voeten aan te raken.
  • Steun even staand met je ellebogen op je knieën.
  • Draai je hoofd rustig een paar keer naar links en rechts en van voor naar achteren.
  • Trek de schouders op en laat ze met een plofje weer vallen.
  • Doe een paar kniebuigingen.
  • Doe een aantal knieheffingen. 

Heb je na thuiskomst toch last van klachten, zoals nek, rug of beenklachten? Ga dan even langs de fysiotherapeut, blijf er niet mee lopen.