023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Balansoefeningen zijn vaak niet het eerste waar je aan denkt bij fitnesstraining. Toch zijn balansoefeningen voor de meeste mensen helemaal niet zo eenvoudig en zijn ze erg belangrijk voor een goede gezondheid van je lichaam!

Waarom balans oefenen?

Bij veel mensen is één kant van het lichaam beter ontwikkeld dan de andere. Daar is de spierkracht beter. Op zich niks mis mee, maar dat is wel vervelend als daardoor je houding niet meer goed is. Of als je een beetje scheef gaat lopen. Het zal niet echt opvallen, maar je kunt hier wel bijvoorbeeld rugklachten door ontwikkelen. Door balans oefeningen maak je ook de kans op blessures veel kleiner. Het is echt belangrijk om een goede balans te hebben! Voor jong en oud. Maar als je al wat ouder bent, zijn deze oefeningen helemaal belangrijk voor een goede, gezonde mobiliteit!

Balans en stabiliteit

Er is een verschil tussen balans- en stabiliteitsoefeningen. Bij een balansoefening beweeg je niet. Het is de bedoeling dat je je evenwicht bewaart. Dat kun je bijvoorbeeld doen door op een balansboard te gaan staan. Een stabiliteitsoefening doe je tijdens het bewegen. Hierbij is het wel de bedoeling om de balans te bewaren (en niet je evenwicht te verliezen).

Hoe kun je balans trainen?

De meest simpele manier is gewoon op 1 been te gaan staan. Bijvoorbeeld tijdens de afwas of tandenpoetsen. Je kunt dit verder moeilijker maken door de oefeningen zonder schoenen uit te voeren, werken met gewichtjes of het oppervlak waar je op staat onstabiel te maken. Bijvoorbeeld met een Bosu bal. Je ziet ook veel balans bij yoga. Denk aan de boomhouding en de danser.

Voorbeelden van stabiliteitsoefeningen zijn bijvoorbeeld kniebuigingen en deadlifts op 1 been of kniebuigingen op de Bosu bal.

Wil je graag je balans oefenen en het opnemen in je fitness programma maak dan een afspraak met je trainer in de fitness. Wij leggen het graag aan je uit.