023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Een gouden trainingsregel is dat je goed wordt in wat je doet. Dus wil je beter gaan hardlopen dan moet je dit vooral trainen.  Maar van fitness oefeningen wordt je een nog betere hardloper, ga je sneller en heb je minder kans op blessures. Hieronder een uitleg en een paar voorbeelden van fitness oefeningen voor hardlopers.

Lenigheid, snelheid, coördinatie, uithoudingsvermogen en kracht spelen bij elke sport een rol. Voor de meeste hardlopers is het uithoudingsvermogen verreweg het belangrijkst. Toch is het slim om je trainingstijd niet alleen te besteden aan de verbetering van je hardloopconditie. Van fitness training word je namelijk een betere hardloper.

Stabiele romp

Alle toplopers doen aan krachttraining en inmiddels volgen ook veel recreatieve lopers dat voorbeeld. Populair is core-training, ook wel core stability-training genoemd. Daaronder vallen oefeningen waarmee je de overwegend dieper liggende houdingsspieren van je lichaam rondom rug, buik en het bekkengebied sterker maakt.  Hierbij kun je denken aan de basis oefeningen zoals ‘de plank’ en ‘de bekkenbrug’. Oefeningen waarbij je al lopend een stok, medicijnbal of waterzak boven je hoofd houdt zijn hardloop specifieke oefeningen die zorgen voor een transfer van core-stabiliteit naar de hardloopbeweging. Met een goed ontwikkelde rompstabiliteit loop je efficiënter en vergroot je de belastbaarheid waardoor je minder kans op blessures hebt.

Krachttraining

Core-training is niet de enige vorm van krachttraining waar je als loper baat bij hebt. Ook de meer traditionele vorm van krachttraining met relatief zware gewichten kan een positieve uitwerking op jouw prestaties hebben. Net zoals bij de core oefeningen moet je ook deze oefeningen aanleren onder deskundige begeleiding. Je kunt hierbij denken aan verschillende vormen van squats en uitvalspassen. 

Balans

Hardlopen is eigenlijk een hele reeks balansmomenten achter elkaar. Het trainen van je balans is daarom zo gek nog niet. Je kunt je balans eenvoudig verbeteren door oefeningen op 1 been uit te voeren of bijvoorbeeld de afwas te doen op 1 been. Specifieke oefeningen zijn bijvoorbeeld squats op de bosubal, eenbenige squats en – deadlifts. 

Ben je aan het hardlopen, wil je beter worden en minder kans op blessures? Maak dan een afspraak in de fitness voor een hardloop specifiek trainingsschema.