023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Zowel jongeren als ouderen kunnen last krijgen van een kromme rug. Hoewel een kromme rug niet altijd pijnlijk hoeft te zijn, kan het wel een belemmering vormen tijdens het lopen of het doen van bepaalde activiteiten. Als een kromme rug verergert, dan kan de rug wel continu pijnklachten gaan geven.

Bij een kromme rug is er sprake van een versterkte buiging van de rug. Dit verstoort de natuurlijk vorm van de rug. Een kromme rug is geen mooie natuurlijke houding en kan resulteren in rug- en nekklachten. Een kromme rug kan verschillende oorzaken hebben:

Als gevolg van pijn
Wanneer je ‘door je rug’ gaat kan dit flinke acute pijnklachten geven. Door de pijn is het vaak lastig om de rug te strekken. De kromme rug wordt in dit geval simpelweg veroorzaak doordat het strekken pijnlijk is.

Door een verkeerde houding
Een kromme rug kan ook ontstaan wanneer er niet goed op de eigen houding gelet wordt. Werken achter de computer of een minder actieve houding zorgen ervoor dat de rug steeds meer ‘inzakt’ en krom gaat staan. Soms is de ondersteunende rol van de spieren verzwakt waardoor de kromme rug ontstaat. De kromme rug is dan te verhelpen door deze spieren te trainen, oefeningen te doen en op de houding te letten.

Door anatomische vervorming
Wanneer de wervelkolom letterlijk gaat vergroeien of vervormen, wordt het onmogelijk om de kromme rug zelf nog recht te krijgen. Dit zien we bijvoorbeeld bij chronische aandoeningen zoals de ziekte van Scheuermann en de ziekte van Bechterew.

Door ouderdom
Ook door ouderdom kan de rug krommer gaan staan. Met het ouder worden, worden de botten namelijk brozer, minder dicht en poreuzer. Hierdoor verzakken de wervels en worden we soms een paar centimeter kleiner.

Door een scoliose
Bij een scoliose is er ook sprake van een kromme rug. De kromming is in dit geval niet voorovergebogen, maar in zijwaartse richting. De wervelkolom vertoond dan vanaf de achterkant gezien een soort van S-vorm.

Wat te doen?
Aan een kromme rug is bijna altijd wel iets te doen. Ook als de rug vergroeid is, kan met de juiste behandeling voorkomen worden dat de rug verder krom gaat staan.

De fysiotherapeut kan u helpen door uw rug te onderzoeken, te behandelen en de juiste oefeningen te geven waarmee u de conditie van uw rug kunt verbeteren. Door op tijd te beginnen met het werken aan een goede houding kunt u langdurige rugklachten en een kromme rug voorkomen of het proces vertragen.

Bron: www.hierhebikpijn.nl