023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Hardloopblessures voorkomen?

Hardlopen is een fantastische manier om aan je conditie te werken maar het gevaar van blessures ligt altijd op de loer. Vervelend, want een blessure kan je trainingsprogramma of je dagelijkse routine flink in de war schoppen. Hierbij 5 tips om blessures te voorkomen.

Blessures voorkomen

Om blessures te voorkomen moet je ervoor zorgen dat de disbalans tussen belasting en belastbaarheid niet ontstaat. Dat klinkt heel simpel, maar kan in praktijk best lastig zijn. De grens van je belastbaarheid is namelijk niet altijd duidelijk. Om ervoor te zorgen dat je de grens niet zomaar overschrijdt, kunnen deze tips om blessures te voorkomen je helpen.

Bouw je training op

Start je net met hardlopen? Dan is het belangrijk dat je je training geleidelijk opbouwt. Je lichaam moet wennen aan de belasting en heeft hiervoor de tijd nodig. Gedurende de tijd zal je lichaam sterker worden en meer belasting aankunnen. 

Warm op  voor je training

Kouden spieren zijn een stuk gevoeliger voor blessures dan opgewarmde spieren. Daarnaast zorgt een warming up ervoor dat je bloedcirculatie toeneemt, waardoor spieren sneller van zuurstof en energie kunnen worden voorzien zodat je direct beter kunt presteren. 

 Zorg voor goed schoeisel

Ga na of de schoenen die je draagt passen bij de ondergrond waarop je traint, de juiste maat hebben en nog voldoende ondersteuning bieden. Hardloopschoenen zijn vaak één of zelfs meerdere maten groter dan je normale schoenmaat, omdat je voeten tijdens het hardlopen wat ruimte nodig hebben om te kunnen schuiven en iets uitzetten vanwege de inspanning. Daarnaast verliezen je schoenen na verloop van tijd demping  waardoor ze niet meer voldoende ondersteuning bieden. 

Goede techniek

Het toepassen van de verkeerde techniek is een bekende veroorzaker van blessures. Voorbeelden van verkeerde techniek bij het hardlopen zijn het wegzakken van de heup, het naar binnen zakken van de knie of het doorzakken van de voet. Dit zorgt voor een verkeerde belasting van je lichaam en kan op den duur zorgen voor overbelasting. Laat je techniek door  een van onze trainers of fysiotherapeuten beoordelen.

Vermoeid of ziek geweest 

Zit je niet  lekker in je vel of heb je net een griepje gehad? Dan heeft dit directe invloed op je sportieve prestaties. Misschien voel je tijdens je training al dat het wat minder gaat, maar onderschat dit signaal niet. Je lichaam geeft hiermee aan dat het niet in topconditie is en op dat moment niet kan presteren zoals voorheen. Om blessures te voorkomen is het verstandig om je training hierop aan te passen.