023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Als we het over gewrichten hebben, dan wordt vaak gesproken over ‘kapsels’ en ‘banden’. Maar wat zijn dit nu eigenlijk? En wat is het verschil tussen die twee?

Een gewricht bestaat uit botstukken die afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen. Rondom het gebied waar de botstukken samenkomen, bevindt zich een gewrichtskapsel. Gewrichtskapsel komen we onder andere tegen rondom de gewrichten van de polsen, enkels, schouders, ellebogen, knieën en heupen.

Het gewrichtskapsel is op sommige plekken erg dun. Op weer andere plekken is het kapsel zeer stevig en dik. Deze versterkingen worden gewrichtsbanden genoemd. Kapsels en banden zijn stevige structuren. Ze houden de botstukken binnen een gewricht stevig bij elkaar waardoor bijvoorbeeld een schouder niet gemakkelijk uit de kom kan schieten.

Hypermobiliteit
Wanneer kapsels en banden te elastisch zijn, worden de botstukken minder goed bij elkaar gehouden. Dit zien we bijvoorbeeld bij hypermobiliteit. Doordat de kapsels en banden het gewricht niet meer optimaal kunnen ondersteunen, kan een gewricht eerder uit de kom schieten en moeten spieren rondom het gewricht harder werken om bewegingen te sturen en het gewricht bij elkaar te houden.

Bron: www.hierhebikpijn.nl