023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Wanneer je veel achter je beeldscherm zit, kun je daar gezondheidsklachten door krijgen. Niet alleen omdat je veel zit, maar ook doordat je een groot gedeelte van de dag naar een scherm kijkt. Je kunt onder andere klachten krijgen aan nek, schouders, ogen en armen.

Beeldschermwerk

Tijdens werken achter een beeldscherm, ook wel beeldschermwerk genoemd, doe je veel dezelfde handelingen achter elkaar. Vaak zijn deze handelingen ook nog eens minimaal. Dit kan spierspanningsklachten veroorzaken in met name nek, armen en schouders. Een tenniselleboog of carpaal tunnel syndroom kunnen al snel op de loer liggen.

Ook voor je ogen is lang achter een beeldscherm zitten niet bevorderlijk. Heb jij regelmatig last van vermoeide of droge ogen? Grote kans dat dat door het beeldscherm komt. Wanneer je veel achter een beeldscherm werkt, blijken je ogen minimaal te knipperen. Dit zorgt uiteindelijk voor droge en vermoeide ogen. 

Afwisseling

Het is natuurlijk logisch dat je tijdig achter je beeldscherm vandaan moet komen, maar wat kun je dan het beste gaan doen? Neem een kleine pauze. Het is wettelijk verplicht om na 2 uur ander werk te gaan doen of even te gaan pauzeren. Daarnaast moeten werknemers de mogelijkheid krijgen om een oogonderzoek te doen, dienen toetsenbord en beeldscherm niet aan elkaar vast te zitten en de werkplek moet in hoogte verstelbaar zijn.

Ook is het goed om eens naar je beeldscherminstellingen te kijken. Hoe heb jij je beeldscherm ingedeeld, hoe groot zie je alles en wat zijn de kleurinstellingen? Dit alles is bepalend voor het voorkomen van oogklachten. 

Risicogroepen

Iedereen kan gezondheidsklachten krijgen door computerwerk, en in bijna ieder bedrijf worden er vandaag de dag computers gebruikt. Mensen in de ICT, bedrijfseconomie of mensen die een administratief beroep hebben, zitten wel de meeste uren achter een beeldscherm. Ben jij 45 jaar of ouder en/of vrouw? Dan zul je sneller klachten krijgen aan nek, schouders en armen. Vrouwen krijgen over het algemeen ook sneller last van de ogen wanneer ze achter een beeldscherm zitten. 

Internet en tv

Ook als je geen zittend beroep hebt, kun je teveel achter een beeldscherm zitten. We zitten tenslotte niet alleen achter een laptop of computer, maar brengen ook veel tijd door achter de tv. Internet en tv kunnen dus, ongeacht of je op je werk ook achter een computer zit, zorgen voor bovengenoemde gezondheidsklachten. Zorg er daarom voor dat je tv kijken en internetten afwisselt met wat taakjes in het huishouden, een avondwandeling en ga zo maar door. Probeer het zitten achter een beeldscherm te beperken tot maximaal 4 uur per dag. 

Bron: www.hierhebikpijn.nl

Wil jij advies over beeldschermwerk of een werkplekonderzoek aanvragen? Neem dan contact op met Evelien Kremers. Evelien.kremers@nieuwgroenendaal.nl