023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Als je begint met trainen dan is het handig om je vertrekpunt te weten. Dat geldt voor iedereen die slanker, strakker, sterker of in betere conditie wil geraken. Om iets te weten moet je meten. Bij ons in de fitness kunnen wij verschillende fittesten uitvoeren om jouw beginpunt en progressie te meten.

Uithoudingsvermogen

Voor het meten van je uithoudingsvermogen nemen wij een submaximale conditietest af. Wij vragen je om op een fiets, loopband of crosstrainer plaats te nemen en gedurende een bepaalde tijd met een bepaalde frequentie te bewegen. Gelijktijdig wordt de hartslag gemeten. Uit de test komt een conditiewaarde, het maximale zuurstofopnamevermogen, uitgedrukt in milliliter zuurstof die je per kilogram lichaamsgewicht maximaal kan opnemen in één minuut (de zogenaamde VO2-max). Deze waarde wordt vervolgens vergeleken met die van de gemiddelde Nederlander met dezelfde leeftijd en geslacht.

Kracht

Voor het meten van je kracht nemen wij de 10 RM krachttest af. RM staat voor repetition maximum of te wel hoeveel gewicht kun je met een correcte houding en techniek 10 keer verplaatsen. Wij laten je hiervoor drie oefeningen uitvoeren. Voor je rug, borst en benen. De uitslag van deze test wordt doorgerekend naar het 1RM gewicht. Dit staat voor het maximale gewicht dat je theoretisch 1 keer kan verplaatsen.

Lichaamssamenstelling

Je gewicht alleen zegt niet alles over of je gezondheid. De verhouding tussen je lengte/ gewicht en tussen je vet/spieren geeft een completer beeld van je lichaamssamenstelling. Hiervoor vragen wij je om op een body composition monitor te gaan staan. Dit is een luxe weegschaal die je lichaamssamenstelling meet door 4 punten. Indien je regelmatig meet kun je bij houden hoe je lichaam verandert, bijvoorbeeld het verminderen van het lichaamsvetpercentage en toename van de spiermassa. Naast deze gegevens wordt gelijk je BMI berekend, je ruststofwisseling en buikvet. Vooral de waarde van buikvet geeft een indicatie op het risico op hart- en vaatziekte.

Interpreteren

Iemand testen en er getallen uitkrijgen is het makkelijkste deel van de test. Het moeilijkste is het interpreteren van de getallen. Wat zegt deze conditiewaarde? Hoe nauwkeurig is het gemeten? Maakt het uit of het op een fiets of op een loopband is gemeten? Spelen warmte, luchtvochtigheid, tijdstip van de dag, nervositeit van de cliënt, onderliggende chronische ziekten, medicijnen mogelijk een rol en zo ja hoeveel dan? En hoe kun je deze waardes vertalen naar een effectief trainingsprogramma? Hiervoor hebben wij goed opgeleide gecertificeerde fitnesstrainers in dienst die dit perfect voor je kunnen beoordelen en de meest optimale training voor jouw doelstellingen kunnen maken. Wil jij slanker, strakker en sterker worden, maak dan die fit-test afspraak bij jouw fitnesstrainer.