023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Een gezonde leefstijl hoeft niet te betekenen dat je je hele leven omgooit. Kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken voor je gezondheid. Met deze thuis tips ben je actiever en leef je gezonder. 

Een gezonde koelkast

Veel mensen mijden de koelkast in de hoop dat ze dan niet gaan snacken. Je kunt het beter omdraaien en van de koelkast een gezonde snackplek maken. Leg druiven, wortels, komkommers, radijsjes en kerstomaten voor het grijpen en in het zicht. De kans dat je een gezondere keuze wordt dan groter. 

Klein is fijn

Kleinere borden zorgen voor kleinere porties. Als je de ontbijtborden gebruikt voor de avondmaaltijd eet je vanzelf minder calorieën. Wie van vruchtensap of frisdrank houdt, kan het best kiezen voor longdrinkglazen. Uit onderzoek blijkt dat we automatisch 20 procent minder drinken wanneer we uit smalle hoge glazen drinken. Water drinken is natuurlijk nog verstandiger. 

Een gekleurde tafel

Paarse aubergines, gele paprika’s, rode tomaten, groene boerenkool, roze grapefruit: koop groenten en fruit in alle kleuren van de regenboog. De kleuren ontstaan door plantaardige kleurstoffen. Deze kunnen helpen tegen allergieën, ontstekingen en infecties. 

Slapen in de slaapkamer

Dat is een open deur, maar als je de slaapkamer alleen gebruikt voor slapen en vrijen dan wordt het echt een oase van rust waarbij je goed slaapt, hersteld en rust. Een goede verduistering en ventilatie helpen je nog beter te slapen. Een goede nachtrust helpt bij ook bij afslanken. Dus geen beeldschermen in de slaapkamer. 

Koude is je warme vriend

Mensen zijn vaak bang voor koude. Op deze plaats hebben wij het hier al vaker over gehad maar koude is eigenlijk je warme vriend want het helpt bij het aanmaken van ‘ bruin vet. Dit is vetweefsel met extra mitochondriën, ofwel de energiefabriekjes van de cel. Wie meer bruin vet heeft, verbrandt meer suiker en vet. Veel mensen raken hun bruine vet in de loop der jaren kwijt. Het goede nieuws is dat je het terug kunt krijgen door je lichaam bloot te stellen aan frisse lucht en temperatuurschommelingen. Dat lukt door de thermostaat wat lager te zetten (één graad minder scheelt al) en met koud water af te douchen.

Schemeren

In het donker maakt je lichaam slaaphormoon aan en val je makkelijker in slaap. ’s Avonds kun je daarom het beste gaan ‘schemeren’. Zorg in de slaapkamer voor een lamp die je kunt dimmen, liefst met een warme oranje-gele kleur. 

Koop een tuinbank 

Een tuinbankje voor de deur nodigt uit om vaker buiten te zitten. In zonlicht maakt de huid vitamine D aan. Dit is fijn voor de botten én tegen vermoeidheid. Een bankje helpt ook om vaker contact te leggen met je buren. 

Een statafel in huis

De statafel zien we al regelmatig op kantoor maar nog niet in de huiskamer. Wanneer je staat, verbruik je twee keer zoveel energie als wanneer je zit. Staan helpt dus bij afslanken. Het versterkt bovendien je spieren en botten, vermindert de kans op diabetes en helpt tegen lage rugpijn. Dus staand de krant lezen en internetten helpt. Uiteraard afgewisseld met zitten want ons lichaam houdt van variatie.

Verstop de tv

Gemiddeld kijken we drie uur per dag tv. We zitten dus dagelijks urenlang stil op de bank. Verstop het beeldscherm achter een grote plant of stop hem in een kast. De verleiding wordt dan minder en ga je sneller iets actiefs doen. 

Ramen en deuren open

Gooi de ramen, balkondeuren of tuindeuren regelmatig even open. Niet alleen voor frisse lucht, maar ook voor daglicht. De zon is belangrijker voor ons dan je zou denken. Elke dag een half uur naar buiten is echt nodig om genoeg vitamine D te maken voor sterke botten.