023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Een volwassen vrouw mag per dag 50 gram aan toegevoegde suikers binnen krijgen. Een volwassen man mag 60 gram. Dit advies geldt voor vrije suikers. Dit zijn alle suikers die door de fabrikant zijn toegevoegd en alle suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.

Advies van de Wereldgezondheidsorganisatie

Het advies voor vrije suikers is afkomstig van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), met als doel overgewicht en tandbederf te voorkomen. Op basis van onderzoek adviseert de WHO om de consumptie van vrije suikers te beperken tot maximaal 10 procent van het totaal aan calorieën dat je dagelijks binnen krijgt. Voor een vrouw die dagelijks 2.000 kilocalorieën (kcal) eet komt dit neer op 50 gram vrije suikers per dag.

Vrije suikers en van natuurlijke suikers

Het WHO-advies heeft alleen betrekking op de vrije suikers. Dit zijn niet de suikers die in groente, fruit en zuivelproducten als melk en yoghurt zitten. Dit zijn van nature aanwezige suikers. Omdat groente, fruit en zuivel passen binnen de Schijf van Vijf, wordt er geen richtlijn gegeven voor de suikers die in deze producten aanwezig zijn. Er bestaat dus een advies voor vrije suikers, maar niet voor je totale dagelijkse suikerinname. Het Voedingscentrum heeft het over een dagelijkse referentie-inname van 90 gram suiker. Dit zijn dus de vrije suikers en de van nature aanwezige suikers.

Hoeveel suikerklontjes mag je dan per dag?

1 suikerklontje is gelijk aan 4 gram suiker. Een volwassen vrouw mag volgens het WHO-advies per dag 12,5 suikerklontjes aan vrije suikers consumeren. Een man mag iets meer, namelijk 15 suikerklontjes. Dit omdat mannen een grotere energiebehoefte hebben. Om een idee te geven van producten met veel toegevoegde suikers hier een rijtje:

  • Drinkyoghurt: 12,8 suikerklontjes
  • Pot Nutella: 36 suikerklontjes
  • Ketchupfles van 300 milliliter: 9,6 suikerklontjes
  • Een grote bak Ben & Jerry’s: 21 suikerklontjes
  • Blikje cola: 10 suikerklontjes
  • Flesje Nesquick chocolademelk: 12 suikerklontjes
  • Een reep Snickers: 8 suikerklontjes
  • Blikje Red Bull: 7 suikerklontjes

Te veel vrije suikers

Ondanks het advies omtrent vrije suikers, voldoen ruim 60% van de volwassenen in Nederland niet aan de WHO-richtlijn. Bij kinderen is dit zelfs 90%. We eten namelijk zo’n 17 suikerklontjes aan vrije suikers per dag. Dit komt neer op 25 kilo aan vrije suikers per jaar! Met name de toegevoegde suikers in frisdrank, vruchtensap, koek en snoep zorgen ervoor dat we veel meer suiker binnen krijgen dan goed voor ons is.