Je bent hier: Home Fysiotherapie / Specialisaties / phystrac

Phystrac/Carpaal Tunnel Syndroom Heemstede

Nieuw GROENENDAAL is de fysiotherapie praktijk van Heemstede. Met meer dan 20 jaar ervaring en de modernste technieken zoals Phystrac. Dit is een apparaat dat wordt ingezet bij de behandeling van het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS).

Wat is het carpaal tunnel syndroom?

Het carpaal tunnel syndroom (CTS) is een beknelling van de middelste handzenuw (nervus medianus) in de pols. Deze zenuw loopt van je onderarm door je pols naar je hand. De ruimte in je pols waar de zenuw doorheen loopt, ligt aan de zijde van de handpalm en heet de carpale tunnel. Door deze tunnel lopen ook de pezen die ervoor zorgen dat je je vingers kunt buigen. In de carpaal tunnel kan een zwelling ontstaan waardoor de druk in de tunnel toeneemt. Doordat de zenuw de zachtste structuur in de carpale tunnel is, is deze het meest gevoelig voor verhoogde druk en kan de zenuw bekneld raken.

Carpaal Tunnel Syndroom

Oorzaak van het carpaal tunnel syndroom

Als je aan het carpaal tunnel syndroom lijdt, heb je dus last van een beknelde zenuw in je hand doordat er een zwelling in de carpaal tunnel zit. Deze zwelling kan veroorzaakt worden doordat je je hand veel gebruikt. De pezen die in de carpaal tunnel liggen kunnen dan geïrriteerd raken. Verder kan het zijn dat er een zwelling ontstaat door een ongeluk, waarbij je pols beschadigd raakt. Ook kun je CTS krijgen als je vocht vasthoudt, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap of door bepaalde aandoeningen, bijvoorbeeld als je schildklier te traag werkt. Verder zijn overgewicht en suikerziekte risicofactoren voor het krijgen van CTS. CTS komt vooral voor bij vrouwen.

Symptomen van het carpaal tunnel syndroom

Doordat de middelste armzenuw bekneld zit als je het carpaal tunnel syndroom hebt, kun je de volgende symptomen krijgen:

• Tintelende hand of vingers, vooral in je duim, wijs-, middel- en een deel van je ringvinger kun je last van tintelingen hebben.
• Pijn in je hand of vingers. De pijn kan uitstralen naar je onderarm en elleboog tot in je schouder.
• Slapende vingers of hand.
• Gevoelloze, stijve vingers of hand.
• Minder kracht in je hand. Dit kan ertoe leiden dat je soms zomaar dingen uit je handen laat vallen.

’s Nachts zijn de klachten erger, waardoor je slechter kunt slapen. Ook worden je klachten erger als je je hand veel gebruikt, bijvoorbeeld tijdens autorijden, fietsen of lezen.

Hoe werkt het Phystrac-tractieapparaat?

Het Phystrac-tractieapparaat maakt handig gebruik van de zwaartekracht. De onderarm en de elleboog worden met fixatiebanden op de juiste plaats gehouden, terwijl de band om de pols is bevestigd aan een gewichtsmechanisme. Zo kan op een gecontroleerde manier en heel gedoseerd tractie (trekkracht) worden gegeven aan de onderarm en pols. Het gevolg van deze beweging is dat de bij CTS betrokken spieren en ligamenten (een band van bindweefsel om een gewricht) kunnen ontspannen. De druk in de carpaal tunnel neemt af, waardoor de afgeklemde nervus medianus weer ruimte krijgt en de klachten afnemen.

Resultaten Phystrac

Een operatie geeft over het algemeen verlichting van de symptomen maar het komt helaas in veel gevallen voor dat de functie van de hand niet volledig terugkomt. Een vrij hoog percentage patiënten is na circa 12 behandelingen met Phystrac klachtenvrij.

Interesse?

Vul hieronder het formulier in en wij nemen contact met u op!

Meer informatie over phystrac

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam

Partners

Wij zijn o.a. aangesloten bij: