023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Onze telefoons gaan overal mee naar toe. Dit geldt voor een grote meerderheid van de mensen. Een dagje uit, in het restaurant, op school en tijdens het sporten. Niemand gaat meer de deur uit zonder telefoon. We willen graag bereikbaar blijven, foto’s maken en als je moet wachten heb je altijd wel iets te bekijken of te lezen. Je hoeft je nooit meer te vervelen. Wat kan je telefoon voor je betekenen tijdens het sporten.

Trainingsschema’s
Er zitten veel mogelijkheden op de telefoon om je te ondersteunen tijdens het sporten. Er zijn allerhande apps die je kunnen helpen met het samenstellen van trainingsschema’s. Zo kun je bijvoorbeeld een doel invoeren zoals een betere conditie, afvallen of meer spiermassa kweken. Voor je begint kun je je eigen gegevens invoeren: je leeftijd, gewicht, lengte enzovoorts. Hiermee kunnen apps de oefeningen samenstellen die passen bij jou doel en lichamelijke gesteldheid.  De app kan je ook reminders sturen dat je moet gaan sporten. Voor hardlopers is er bijvoorbeeld Runkeeper, voor mensen die fitnessen is er Fitness & Bodybuilding.

Oefenstof
Niet alleen kunnen trainingsschema’s handig zijn, er zijn apps die je helpen om te gaan sporten en de oefeningen hiervoor leveren. Zo hoef je niet zelf te bedenken welke oefeningen je moet doen om die strakke buik te krijgen. Als je je doel hebt ingevoerd, levert de app je de oefeningen die je moet doen. Er zijn apps die plaatjes of filmpjes laten zien, zodat je elke oefening duidelijk kunt bekijken. Er wordt tevens uitgelegd welke spieren je precies traint. Ook handig voor tijdens het sporten, is de combinatie met het sporthorloge. Deze apparaten kunnen meerdere gegevens bijhouden, zoals hartslag, afgelegde afstand en verbrande calorieën.  Als je aan het sporten bent, kun je niet zien of voelen of je training te zwaar of te licht is. Met het sporthorloge en de apps op je mobiel kun je zien hoe het met je hartslag gesteld is. Met deze gegevens ga je effectiever trainen. Je kunt precies in de zone gaan werken, waar je je lichaam uitdaagt en je conditie verbetert.

Progressie bijhouden
Natuurlijk kun je je resultaten van het sporten zien, die de app voor je bijgehouden heeft. Het aantal verbrande calorieën, je tijden en afstanden, de getilde kilo’s en het aantal squats. Al deze data kun je gedurende een periode verzamelen en voortgang zien. Kun je nu meer liften dan drie weken geleden of sneller fietsen, hardlopen? Het kan zorgen voor veel motivatie tijdens het sporten, als je ziet dat je vooruitgang hebt geboekt. Daarnaast is het ook leuk om deze gegevens te delen, omdat je trots bent op je prestatie. Of dit nu foto’s zijn, grafieken of routekaarten, mensen vinden het leuk om dit te delen. 

Muziek afspelen
Een simpele functie van je smartphone, maar hartstikke lekker om te gebruiken tijdens het sporten. Muziek motiveert en maakt je sportsessie net wat interessanter. Met een headset op heeft niemand anders er last van.

Nadelen
Je kunt je afvragen of sporten met een de telefoon voor jou meerwaarde heeft of juist niet. Het gebruik van je telefoon kan het sporten makkelijker maken en inzicht geven in je vooruitgang. Dat kan helpen met de motivatie om te blijven sporten. Het gebruik van je telefoon kan ook nadelen hebben.

Onderbreken van je training
Door regelmatig op je smartphone te kijken tijdens het sporten, of dit nu is om je voortgang te zien of om een foto te maken van je bezwete lijf, het onderbreekt je training. In plaats van je volgende gewicht te pakken, stop je om te kijken wat je nu moet gaan doen.  Leer je trainingsschema uit je hoofd. Kijk pas naar je voortgang als je klaar bent. Post je foto na je training.

Afleiding
Helaas hebben de vele functies op je smartphone ook de neiging om je training te onderbreken. Wil je net even kijken wat je hartslag is, zie je een appje binnenkomen. En dat moet je natuurlijk wel even zien. Voor je het weet zit je enkele minuten te appen met je zus of zie je een belangrijk bericht op een nieuwssite. Afleiding is killing voor je training.  Maak je sport je prioriteit. Spreek met jezelf af dat dit uur helemaal voor jou is en er geen ruimte is voor afleiding. Zet je mobiel op niet storen, zodat je geen meldingen krijgt.

Verminderde concentratie
Niet alleen wordt je training onderbroken en word je afgeleid. Het doorbreekt ook je concentratie. Door je smartphone denk je vaak aan allerlei andere dingen tijdens het sporten en dat stoort. Zonde, zo verlies je energie die je in je sport zou moeten steken. Daarbij kan het ervoor zorgen dat je niet goed oplet wat je aan het doen bent. Je houding verslapt, je beweegt niet efficiënt.  Het stoort misschien ook anderen. Als je telkens foto’s loopt te maken, met je mobiel in je hand stilstaat op een loopband of met iemand anders een whatsapp deelt, kunnen anderen daar last van hebben. 

Conclusie
Telefoons kunnen zeker iets bijdragen aan het sporten. Toch is het belangrijk dat je de focus op de sport blijft houden en niet op alles dat er nog meer gedaan kan worden op je telefoon. Want het kan zijn dat hij meer afleidt dan bijdraagt. Probeer uit te vinden of dit ook voor jou geldt. Als dat zo is, gebruik dan een papierenschema en laat updates over je voortgang zitten en vertel je vrienden gewoon dat je 10 kilometer hardgelopen hebt of voor het eerst zoveel kilo hebt gelift. Heb je meteen weer wat menselijk contact