Handig hoor, apparaten zoals tablets, laptops en smartphones, maar écht goed voor ons lijf zijn ze niet. Ons lichaam is namelijk niet gebouwd op urenlang gebogen over een tablet hangen, of om de hele dag door ons fotoalbum te swipen. Hier een aantal tips om klachten te voorkomen.
We hebben tegenwoordig last van een tabletnek. Dit komt doordat we onze nek naar voren klappen terwijl we een tablet of smartphone vasthouden. Symptomen? Nekpijn, hoofdpijn of zelfs last van je ogen. Ook peesklachten in de duimen door het vele swipen, of een tabletarm door het omhooghouden van een apparaat, komen veel voor.
Tel maar eens op hoelang je per dag voorovergebogen over een apparaatje zit. Meestal zonder armsteunen, met gebogen nek en in hang-houding. Inmiddels is een gezonde werkplek voor het gebruik van een computer wel ingeburgerd. Maar tablets en smartphones brengen nieuwe problemen met zich mee, waar we iets aan moeten doen. Hierbij tips voor gezond gebruik van je smartphone of tablet.
Word bewust
Je bewust zijn van je houding en hoeveel tijd je in een bepaalde houding doorbrengt is een goed begin. Er zijn confronterende apps, zoals Checky, die bijhouden hoeveel tijd je per dag met een bepaalde app doorbrengt of hoe vaak je je telefoon checkt.
Breng het apparaat naar je toe
Breng je apparaat altijd ter hoogte van je gezicht, in plaats van dat je naar beneden kijkt. Hierdoor voorkom je een voorover geklapte nek. Zorg er ook voor dat je nek zo recht mogelijk blijft, dan hang je niet aan je nekwervels.
Wissel af
Of je nou achter je laptop zit of over je smartphone gebogen bent: sta elke 45 minuten even op en doe iets anders. Maakt niet uit wat, zolang je maar van houding verandert.
Gebruik een standaard
Gebruik een tablet- of smartphone standaard. Hierdoor ligt je telefoon of tablet niet plat op tafel, maar is deze meer gekanteld. En hoef je je hoofd dus minder te buigen.
Zit rechtop
Zoek dezelfde lichaamshouding als bij gewoon zitten: dus rechtop en niet hangend. Ondersteun eventueel armen door een kussen zodat de schouders niet ‘hangen’ en actief omhoog gehouden moeten worden. Hiermee voorkom je schouderklachten.