Je fysiotherapeut kan het gehad hebben over ‘belasting’ en ‘belastbaarheid’. Toch is niet voor iedereen duidelijk wat hiermee precies bedoeld wordt. We leggen uit wat het verschil is tussen belasting en belastbaarheid en geven een aantal voorbeelden.
De spieren, botten, gewrichten, banden en andere structuren in ons lichaam worden voortdurend blootgesteld aan belasting. Hiermee wordt bedoeld dat bijvoorbeeld onze knieën tijdens het lopen ons gewicht moet dragen en elke stap een klap op moeten vangen. Het gewicht dat op een knie komt te staan tijdens het lopen is in dit voorbeeld de ‘belasting’. Als we harder lopen of hoger springen, dan wordt de belasting op de knie groter.
Belastbaarheid
Gelukkig is ons lichaam meestal goed opgewassen tegen dagelijkse activiteiten zoals wandelen. Hierdoor kunnen de meeste mensen zonder problemen lopen. Dit betekent dat bij een gemiddelde persoon de belastbaarheid van de knie voldoende is om het eigen gewicht te dragen tijdens het lopen.
De belastbaarheid is de last die een persoon of een lichaamsdeel van een persoon kan dragen. Wanneer de ervaren last groter is dan de belastbaarheid, dan is er sprake van overbelasting. Bij overbelasting is de belasting zo groot dat de betreffende lichamelijke structuur deze niet meer kan dragen. Het gevolg is dat er beschadigingen en lichamelijk klachten kunnen ontstaan.
De belastbaarheid is voor iedereen anders. Zo is de belasting van lopen voor sommige mensen al groter dan de belastbaarheid. Dit betekent dat lopen in dat geval al leidt tot overbelasting. Anderen kunnen zelfs zonder problemen hardlopen, wat een hogere belasting heeft dan rustig wandelen
Bij belasting en belastbaarheid gaat het meestal niet alleen om korte momenten van belasting. Het is vaak de combinatie van intensiteit en duur die bepaalt hoe ‘groot’ de belasting is. Zo kan de belasting van 10 minuten lopen geen probleem zijn, terwijl 2 uur lopen op hetzelfde tempo tot overbelasting leidt.
Ouderdom
Over het algemeen zien we dat naarmate we ouder worden onze belastbaarheid afneemt. Dit betekent dat activiteiten die we vroeger toen we jong waren zonder problemen uitvoerden, opeens een te hoge belasting hebben voor de huidige staat van ons lichaam. Dit kan soms erg confronterend zijn en is voor sommigen moeilijk te accepteren. Vaak staat men er ook niet bij stil omdat het uitvoeren van bepaalde activiteiten zo ‘gewoon’ is geworden gedurende het leven, dat we vergeten dat dit niet meer vanzelfsprekend is als ons lichaam minder belastbaar wordt.
Geestelijke belastbaarheid
Naast de fysieke belasting en belastbaarheid bestaat er ook geestelijke belasting en belastbaarheid. Zo kan ieder mens een bepaalde vorm van stress (belasting) aan. Echter kan de geestelijke belasting zo groot worden dat deze zwaarder wordt dan de geestelijke belastbaarheid. Het gevolg kan bijvoorbeeld een burn-out zijn.
Soms heeft geestelijke overbelasting zelfs tot gevolg dat onze fysieke belastbaarheid minder wordt. Hierdoor kunnen naast de geestelijke klachten ook nog eens sneller fysieke klachten ontstaan.
Belastbaarheid verhogen
Om overbelasting te voorkomen moeten we de belastbaarheid van ons lichaam verhogen. Zo kan een bouwvakker die last van spierpijn krijgt door het tillen van stenen proberen zijn spieren te trainen. Door de spierkracht te vergroten kunnen de spieren meer last dragen en zal dit minder snel leiden tot spierpijn.
Wat dezelfde bouwvakker ook zou kunnen doen, is de manier van tillen verbeteren waardoor de belasting in verhouding afneemt. Zo kan het verbeteren van techniek of houding er voor zorgen dat er geen overbelasting meer ontstaat.
Advies bij belasting en belastbaarheid
Heb je last van overbelasting of wil je dit in de toekomst voorkomen? Maak dan een afspraak met één van onze fysiotherapeuten. Voor advies rond het sporten kun je terecht bij de sportfysiotherapeut. Heb je te maken met overbelasting tijdens het werk, dan kun je terecht bij een arbeidsfysiotherapeut. Kinderen kunnen terecht bij de kinderfysiotherapeut.
Bron: www.hierhebikpijn.nl