023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Zitten, we doen het zo ontzettend veel. Wat is nu de beste zithouding? Er is veel over geschreven, hele werkplekken worden op maat gemaakt voor de perfecte zithouding. Maar bestaat deze houding wel? Vraag het aan vijf specialisten en je krijgt vermoedelijk vijf verschillende antwoorden.

Bestaat er een goede zithouding?
Nee, eigenlijk niet. Ons lichaam is niet gemaakt om te zitten. Ons lichaam is zo ontzettend mooi gemaakt om heel goed te kunnen bewegen. Dat is ook wat het lichaam wil. Lang in dezelfde houding vindt ons lichaam niet fijn. Of dit nu lang zitten is, of staan, of op de bank hangen. Naast bewegen vindt ons lichaam liggen fijn. Dit is noodzakelijk om tot rust te komen en het lichaam te laten herstellen.

Wat is dan de beste zithouding?
De volgende ‘houding’ is de beste (zit)houding: variatie. Helaas is dit voor veel werkzaamheden tegenwoordig niet haalbaar. Wanneer je toch gedwongen wordt langdurig in dezelfde houding te zitten, is een goed rechtop zittende houding het belangrijkste. Houd je lichaam door je eigen spierkracht zo goed mogelijk in de voor jou natuurlijke houding. Iedereen heeft namelijk toch net een wat andere wervelkolom. De ene persoon heeft een wat hollere rug en de andere juist een wat bollere. Een mooi hulpmiddel om actief rechtop te zitten, is om je borst wat naar voren te duwen. Hierbij gaan je schouders vanzelf wat naar achteren.

Wat is de beste zithouding tijdens kantoorwerkzaamheden?
Je zithouding is vaak erg afhankelijk van de activiteit die je uitvoert. Ben je aan het eten? Zit je op de bank? Of zit je tijdens kantoorwerkzaamheden? Vaak is het grootste probleem zitten tijdens kantoorwerkzaamheden. Dit komt omdat je hierbij urenlang achter een computer of laptop zit. Een laptop is sowieso heel slecht voor je zithouding. Dit komt omdat een laptop mooi compact is, maar hierdoor moet je zelf ook compact zitten. Dit betekent dat je schouders naar voren gaan en je in elkaar duikt.

Je zithouding tijdens kantoorwerkzaamheden moet dusdanig zijn dat je schouders ontspannen zijn als je rechtop achter je bureau zit. Vooral de stoelhoogte en bureauhoogte zijn hiervoor van belang.

Maar wat nog veel belangrijker is, blijf actief naast je kantoorwerkzaamheden. 8 uur lang zittend werk, daarnaast eten, autorijden en op de bank zitten. Dat maakt dat we al snel 12-15 uur per dag zitten. Dit is te veel! Blijf actief, ga lekker wandelen, pak vaker de trap, vraag om een sta-zit bureau, doe wat oefeningen tussendoor en ga ’s avonds sporten.

Conclusie
Probeer zitten zoveel mogelijk te vermijden en als je dan toch moet zitten, varieer dan in houding. Probeer tijdens het zitten je lichaam rechtop te houden door je borst wat vooruit te duwen en de schouders te ontspannen. En beweeg veel tussen de werkzaamheden door. Laat eventueel een bedrijfs- of arbeidsfysiotherapeut naar je werkhouding kijken en je werkplek goed instellen.

Bron: www.hierhebikpijn.nl