023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Een sauna rondje is heerlijk voor lichaam en geest.  Je zweet stress en zorgen eruit, het is goed voor je weerstand en het ontspant je spieren na de training. Om de overtollige warmte kwijt te raken, begint je lichaam zweet te produceren. Het voordeel is dat zo niet alleen warmte, maar ook afvalstoffen worden afgevoerd. Bovendien worden diverse lichaamsfuncties gestimuleerd. Het is wel belangrijk dat je je saunaronde volgens de regels doet, dan heb je er optimaal effect van. Volg de volgende stappen.

Douchen
Nadat je omgekleed bent, ga je nog even naar het toilet. Vervolgens zoek je een warme douche op om je voor te warmen en lekker fris aan het rondje te beginnen. Droog jezelf goed af, want een droge huid kan via transpiratie in de sauna beter afkoelen.

Verwarm je voeten
Verwarm je voeten onder de douche of verwarm ze in een bak warm water, door de hoge temperatuur van het voetbad zal je lichaam goed kunnen transpireren in de sauna.

In de sauna
Ga in de saunacabine op de gewenste hoogte zitten of liggen met je lichaam en voeten op je handdoek. Onder in de cabine is het minst warm, boven in de cabine is het heet. Als je zittend in de cabine wilt genieten van de warmte, ga dan zitten met de voeten op zitniveau. Hoelang je in de cabine mag blijven, is persoonsgebonden. Maar na 15 minuten is het raadzaam de sauna te verlaten. Vind je het al veel eerder niet prettig meer, ga er dan uit. Ook al is dit na 2 minuten. Als je liggend van de saunawarmte geniet, ga dan 2 minuten van tevoren rechtop zitten. Dit voorkomt eventuele duizeligheid wanneer je de saunacabine verlaat.

Afkoelen
Ga onder de douche, spoel je zweet eraf en spoel met de koud waterslang beginnend bij je onderbenen rustig de rest van je lijf af.  Ook bij de douches met thermostaatkraan kun je goed afkoelen; je kunt de temperatuur langzaam kouder zetten. De poriën in de huid sluiten zich en dit levert een tintelende sensatie op.

Rusten
Tussen elk saunarondje is het tijd om uit te rusten! Neem hiervoor minstens 20 à 30 minuten de tijd. Nadat je lekker bent afgekoeld, zoek je het warme voetbad weer op om je lichaam weer behaaglijk op te warmen.

Veel drinken
Drink veel water. Tijdens een rondje sauna zal je lichaam al snel een halve tot soms wel 1,5 liter vocht met alle mogelijke afvalstoffen kwijtraken.

Hoge bloeddruk en sauna
De hitte en het snelle afkoelen in de sauna maken het extra zwaar voor je hart. Dit hangt ook af van: 

• Temperatuur in de sauna,
• Hoeveelheid vocht in de lucht in de sauna
• Hoe lang je in de sauna zit

Bij regelmatig bezoek aan de sauna kun je steeds beter tegen de hitte. Je hart heeft het dan minder zwaar. Meestal is het bezoeken van de sauna geen probleem als je een hoge bloeddruk hebt. Alleen bij een heel erg hoge bloeddruk of als je (eerder) ernstige hartklachten hebt gehad, wordt saunabezoek afgeraden. Het beste is om bij twijfel advies aan je arts te vragen. Daarnaast doen zwangeren en mensen met suikerziekte er goed aan zich vóór een saunabezoek te laten adviseren door hun huisarts.