De reactie van veel mensen op het horen van de ‘diagnose’ tenniselleboog is veelzeggend: “maar ik tennis helemaal niet!” Het is dan ook een verwarrende term. In dit artikel geven we meer voorbeelden van dergelijke verwarrende termen die we in de fysiotherapie weleens langs zien komen.
Tenniselleboog
Zoals gezegd hoef je helemaal niet te tennissen om een tenniselleboog of tennisarm te kunnen krijgen. Een tenniselleboog is een ontsteking van een spierpeesovergang aan de buitenzijde van de elleboog. Een betere benaming is er zeker ook, namelijk epicondylitis lateralis, dit beschrijft de ontsteking aan de buitenzijde (lateraal) van je elleboog.
Golferselleboog
De term golferselleboog of ook wel golfarm beschrijft eenzelfde soort ongemak al bevinden de klachten zich in dit geval aan de binnenzijde van de elleboog. De medische term die hierbij past is dan ook epicondylitis medialis, waarbij medialis voor binnenzijde staat. Maar weinig mensen met een golfarm beoefenen daadwerkelijk ook de golfsport.
Slijtage
Een van de meest voorkomende klachten aan het bewegingsapparaat is ‘slijtage’. Slijtage duidt hier op de veroudering van gewrichten waardoor ze ‘versleten raken’. Tijdens dit proces is voornamelijk de kraakbeenlaag aangedaan, wat een belangrijke functie vervult in de schokdemping van gewrichten. Een betere term voor gewrichtsslijtage is er trouwens al lang, namelijk artrose. Dit is de Latijnse benaming voor het degeneratieve proces van gewrichten. Degeneratie is in goed Nederlands ‘achteruitgang’.
Spit
Als je ‘door je rug gaat’ of ‘het in je rug schiet’, dan hoor je al snel dat het om spit of lumbago gaat. Na lichamelijk onderzoek blijkt er meestal sprake te zijn van een ‘verstuiking’ van de onderrug. Net zoals je ‘door je enkel kunt gaan’, kun je dus ook ‘door je rug gaan’.
Kloppen deze termen nog wel? Nee, eigenlijk niet. Toch zijn het in de praktijk nog steeds de termen die gebruikt wordt bij plotseling ontstane lage rugklachten zonder duidelijk aanwijsbare klinische (in het ziekenhuis vast te stellen) oorzaak. Steeds meer medische zorgverleners geven de voorkeur aan de term (aspecifieke) lage rugpijn, wat een meer relevante en beter passende term is.
Ischias
Ischias is een algemene term voor pijnklachten vanuit de onderrug naar één van beide benen. Dit wordt veroorzaakt door de grote beenzenuw (nervus ischiadicus), vandaar de term ischias. Beknelling of irritatie van deze zenuw kan naast pijn ook voor spierzwakte, tintelingen en een verdoofd gevoel in het been zorgen.
Wat is er mis met de term ischias? Ischias betekent letterlijk irritatie van de nervus ischiadicus. Maar het zegt niks over waar deze irritatie plaatsvindt. De zenuw kan namelijk op meerdere plekken geïrriteerd of bekneld raken. Een irritatie van de zenuw ter hoogte van de tussenwervelschijf, betekent de mogelijke aanwezigheid van een hernia. Bij een zenuwbeknelling in de diepe bilspier (de piriformis spier) kan de term piriformis syndroom beter gebruikt worden.
Boksersfractuur
Een boksersfractuur is een breuk in het bovenste vingerkootje. Meestal is dit het bovenste vingerkootje van je pink. De meest voorkomende oorzaak is een vuistslag tegen een persoon of hard voorwerp (zoals een muur of deur), waar de term boksersfractuur vandaan komt. Maar ondanks de naam, komt de boksersfractuur ook regelmatig voor bij mensen die niet boksen.
Skiduim
Een skiduim is een verrekking of scheurtje van de gewrichtsband aan de binnenzijde van je duim. Meestal is dit het gevolg van een val waarbij je duim achter iets blijft haken. Een voorbeeld hiervan is vallen met skiën, waarbij je met je duim kan blijven haken achter je skistok. Maar de klacht kan ook worden veroorzaakt door een ontsteking of langdurige overbelasting. Dit maakt de term skiduim dus niet heel passend.
Triggerfinger
Een triggerfinger, ook wel hokkende vinger of springvinger genoemd, is een aandoening die wordt veroorzaakt door een zwelling of ontsteking in een buigpees van een van je vingers. Tijdens het strekken en/of buigen van de vinger wordt deze beweging kort geblokkeerd om vervolgens in één keer toch door te schieten. Dit wordt ook wel vergeleken met het gevoel bij het overhalen van de trekker van een pistool die kort weerstand geeft en dan in één keer doorschiet.
Bron: www.hierhebikpijn.nl