023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Langzaam komen we uit onze winterslaap, wellicht nog met een wintervachtje. Maar gelukkig is de lente toch eindelijk gekomen. Het wordt wat warmer, wat lichter en de natuur komt tot leven. Dat maakt dat iedereen weer graag naar buiten wil. Tijd om in beweging te komen en vol enthousiasme het nieuwe seizoen in te duiken. Hierbij een aantal tips om fit de lente in te gaan.

Kom in beweging
In de koude wintermaanden blijven we het liefst zoveel mogelijk binnen. Dat is lekker warm, maar we bewegen doorgaans veel minder. Nu het langer licht blijft krijgen wij vanzelf meer energie met dank aan de zon. Hoog tijd om in beweging te komen maar dit begint in je hoofd. Een doel stellen, een plan schrijven en een planning maken van je beweegactiviteiten. Bijvoorbeeld iedere weekend een wandeling maken met het gezin, iedere dag een lunchwandeling, een extra krachtsessie in de gym of vaker met de fiets naar werk. 

Rustig opbouwen
Heb je in de winter minder aan lichaamsbeweging gedaan? Bouw het sporten dan rustig op. Geef jezelf de tijd om conditie op te bouwen, zodat je niet meteen compleet uitgeput en ontmoedigd raakt. Het buiten sporten rustig opbouwen is ook beter voor je spieren en gewrichten, waardoor je blessures kunt voorkomen. Misschien heb je met je voornemen om buiten te sporten een bepaald doel voor ogen, bijvoorbeeld later in het jaar deelnemen aan een halve marathon. Dan kun je heel makkelijk een schema maken om je trainingen op te bouwen. Heb je hulp nodig met trainingsschema’s? Maak dan een afspraak bij je fitnesstrainer, wij helpen je graag.

Pas je kleding aan
Sporten wordt een stuk plezieriger als je de juiste kleding draagt. Als je net de deur uitstapt, kan de buitenlucht soms nog fris aanvoelen. Zodra je in beweging komt, zul je echter merken dat je lichaam snel opwarmt. Zweten hoort erbij, maar als je onnodig veel transpireert en te warm wordt, kan dat ten koste van je sportplezier gaan. Kleed je daarom niet te warm aan als je buiten gaat sporten. En kies voor meerdere laagjes. Wat ook goed is voor je motivatie is een nieuw setje sportkleding. 

Eet van het seizoen
In de winter eten we vaak stamppotten, warme soep en andere stevige maaltijden voor energie en warmte. Maar in de lente zijn we toe aan variatie op ons bord. Gelukkig is het lokale aanbod aan groente en fruit met de komst van de lente ook veranderd en wordt het weer tijd voor lichtere maaltijden met meer variatie en andere producten.

Water, water, water
Na zuurstof is water natuurlijk je tweede levensbehoefte. Voldoende water drinken is altijd belangrijk als je gaat sporten. Ga je buiten sporten, vooral als het warm of zonnig is, dan is gehydrateerd blijven extra belangrijk.  Als je goed gehydrateerd bent, kun je makkelijk zweten, waardoor je lichaam overtollige warmte afvoert. Water doet nog veel meer voor je lichaam dan je lichaamstemperatuur op peil houden. Genoeg water drinken helpt ook bij het verteren, afvoeren en vervoeren van voeding en afvalstoffen. 

Slaap routine
Met de komst van de lente veranderd ook ons dag/nacht ritme. Het is sneller licht buiten en wordt later donker en hierdoor wordt het verleidelijker om minder te slapen. Toch kunnen we juist in deze periode last krijgen van vermoeidheid door deze wisseling van het seizoen. Zorg dus voor een vaste slaaproutine dit zal je helpen beter te slapen en meer energie te krijgen. 

Hooikoorts
De lente is heerlijk, maar ook hét hooikoortsseizoen. Veel mensen hebben last van hooikoortsklachten. Die klachten variëren van een loopneus en waterige ogen tot benauwdheid. Bereid je hierop voor en probeer de klachten zoveel mogelijk te beperken. Dit kun je doen door kleding en beddengoed regelmatig te wassen, een zonnebril te dragen als je naar buiten gaat, horren te plaatsen voor ramen en deuren, allergenen te vermijden en indien nodig medicijnen te nemen.

Zonnebrand
Alhoewel je het misschien niet verwacht, kan ook in de lente de zon al stevig branden. Houd dus de weersvoorspellingen goed in de gaten en smeer je goed in als de zon gaat schijnen. Je huid heeft namelijk vrij weinig zonlicht gezien de hele winter en is daardoor extra gevoelig voor verbranding.