023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Gezondheid en welzijn krijgen steeds meer aandacht. Mensen zijn zich steeds bewuster van het feit dat gezonde voeding en verantwoord bewegen belangrijk is voor hun fysieke – en mentale fitheid. De fitnessbranche is voortdurend in ontwikkeling om hierop in te spelen. Want waar er veel aandacht is voor gezondheid aan de ene kant zien we ook meer overgewicht en beweegarmoede aan de andere kant.  Het fitnesscentrum is bij uitstek de plek waar mensen naar toe gaan voor training en gezondheidsadvies volgens de laatste inzichten. Dit zijn de trends voor het nieuwe jaar 2024.

Gezondheidstechnologie
De opmars van gezondheidstechnologie is niet te stoppen en zal in 2024 nog veel meer aanwezig zijn in ons dagelijks leven. Slimme wearables, zoals smartwatches, hebben de manier waarop we onze gezondheid benaderen veranderd. Deze apparaten zijn niet langer beperkt tot het bijhouden van je stappen maar ze bieden een uitgebreid beeld van je gezondheid.

Slimme horloges fungeren als draagbare gezondheidsmanagers die niet alleen je activiteiten bijhouden, maar ook je slaappatronen analyseren. Ze meten stressniveaus en bieden real-time feedback, wat je bewust maakt van je fysieke en mentale welzijn. Deze informatie helpt je om je fitnessdoelen aan te passen op basis van de nieuwste gegevens. Onze fitnesstrainers kunnen je beweegadvies geven op basis van je verzamelde data.

Nieuwe diëten
Voeding blijft een belangrijk onderdeel. In 2024 zullen nieuwe diëten verschijnen en al gevestigde trends zullen in populariteit blijven toenemen. Veganisme is een van de meest opvallende en impactvolle bewegingen. Steeds meer mensen omarmen een plantaardig dieet vanwege de gezondheidsvoordelen en milieubewuste benadering. Dit dieet benadrukt het belang van het elimineren van dierlijke producten en het omarmen van een voedzaam aanbod van groenten, fruit, volle granen en plantaardige eiwitbronnen.

Een andere opmerkelijke trend is intermittent fasting. Dit eetpatroon omvat afwisselende periodes van vasten en eten. Het doel is om de voordelen van vasten te combineren met een evenwichtige voedingsinname, wat kan leiden tot verbeterde gewichtsbeheersing en een positieve invloed op de stofwisseling.

Herstel en ontspanning
Herstel na inspanning krijgt in 2024 de erkenning die het verdient. Steeds meer mensen begrijpen dat voldoende hersteltijd cruciaal is om blessures te voorkomen en prestaties te verbeteren. Massage guns en foam rollers zullen verder in populariteit toenemen. Massage guns zijn nu betaalbaarder en toegankelijker en het gebruik van foam rollers zal verder toenemen. Groepslessen zoals yoga, pilates en mindfulness zullen in populariteit blijven stijgen. Er zal nog meer aandacht komen voor meditatie ademhalingstraining.   

Gepersonaliseerde fitness apps
In 2024 zal gepersonaliseerde fitness de norm worden, mede dankzij de integratie van gezondheidstechnologie. Slimme wearables, zoals smartwatches, kunnen real-time gegevens verzamelen over je hartslag, activiteiten en zelfs je stressniveaus. Deze gegevens kunnen vervolgens geanalyseerd worden door AI-gestuurde algoritmes van fitness apps, die op maat gemaakte trainingsplannen en workouts voor je kunnen genereren. Deze gepersonaliseerde benadering van fitness apps zorgt ervoor dat je fitnessroutine specifiek is afgestemd op je behoeften en doelen.

Thuis trainen
Thuisprogramma’s en de thuisgym zijn gebleven na de lockdownperiode vanwege COVID-19. Mensen hebben weliswaar de weg terug naar de sportscholen gevonden, maar de thuisgym blijft een mooie aanvulling. De voordelen zoals flexibiliteit in trainingsuren, geen zorgen over drukte en privacy maakt het een aantrekkelijke optie voor mensen met drukke schema’s en degenen die de voorkeur geven het comfort van hun eigen huis. 

Supplementen als aanvulling
In lijn met de groeiende aandacht voor een gezonde levensstijl, is er een toenemende populariteit van supplementen. Voedingssupplementen worden steeds meer gebruikt als aanvullingen op de dagelijkse routine.  Het blijk dat meer dan de helft van de Nederlanders iets van een supplement gebruikt. Het Voedingscentrum zegt hierover; “De meeste mensen hebben geen voedingssupplementen nodig, want ze krijgen al voldoende voedingsstoffen binnen door gevarieerd te eten. Alleen speciale groepen die extra voedingsstoffen nodig hebben, zoals zwangere vrouwen (foliumzuur en vitamine D), jonge kinderen (vitamine D) en ouderen (vitamine D) hebben duidelijk baat bij gebruik van voedingssupplementen”.