023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Je hebt spieren nodig als je zit, staat, loopt en sport, kortom bij alles wat je doet. Zelfs als je slaapt zijn er spieren in je lichaam aan het werk. Wist je dat je lichaam maar liefst 600 spieren bevat? Dit en nog meer weetjes over spieren delen we graag met je.

Soorten spier
Een spier is weefsel dat bestaat uit cellen die kunnen samentrekken en ontspannen, waardoor beweging mogelijk is. Er zijn drie verschillende soorten: Dwarsgestreepte spieren die vooral in je skelet voorkomen. Deze spieren kun je bewust aansturen waardoor je kunt bewegen. Gladde spieren komen voor in de wanden van bloedvaten, luchtwegen en het spijsverteringskanaal. Gladde spieren kun je niet bewust aansturen, maar reageren op prikkels uit het zenuwstelsel. En je hartspier. Deze spier heeft een eigen soort weefsel dat door ritmisch aanspannen bloed door je lichaam pompt

Spieren vernieuwen
Spieren worden voortdurend afgebroken en opnieuw aangemaakt. Vanaf je 45e jaar wordt de aanmaak echter steeds minder. Het goede nieuws is dat de opbouw twee keer zo snel gaat als de afbraak.

Spieren worden sterker door bewegen
Ander goed nieuws is dat het nooit te laat is om te gaan bewegen en je spieren te versterken. Oefeningen voor je spieren zorgen niet alleen voor sterkere spieren, maar zorgen ook voor ondersteuning van je botten. Luister echter wel goed naar je lichaam en loop niet te hard van stapel. Bouw je training rustig op en voorkom blessures.

Spieren hebben voeding nodig
Goede voeding is belangrijk voor een goede spierfunctie. Eiwitten zijn nodig voor de opbouw van spieren en koolhydraten dragen bij aan het herstel hiervan na een zware training. Calcium, kalium, magnesium en vitamine D zorgen voor het behoud van soepele en sterke spieren.

Andere leuke weetjes
Over spieren in het lichaam valt nog veel meer te vertellen. Wist je bijvoorbeeld dat:

Je 17 spieren gebruikt om te glimlachen?
Je 200 spieren nodig heeft om één stap te zetten?
De sterkste spier in het lichaam de tong is?
Je hart de belangrijkste spier van uw lichaam is?
Het hart de enige spier die geen pijn doet na zware inspanning?
In je ooglid de snelste spier van uw lichaam zit?
Spieren de vetverbranders van je lichaam zijn?