023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Je bent goed bezig met je gezonde leefstijl en dan is het opeens vakantie. De verleidingen zijn in deze periode nog groter en je leefpatroon is anders. Hoe zorg je ervoor dat je gezond de vakantie doorkomt? Lees bijgaande tips en adviezen. Wij wensen je een fijne en gezonde vakantie.

Behoud je eetpatroon
Structuur is alles. Belangrijk is om zoveel als mogelijk ook tijdens de vakantie je huidige eetpatroon vast te houden en niet heel anders te gaan eten. Hiermee voorkom je dat je zomaar wat in je mond stopt en daarmee de kans vergroot dat je te veel eet. Als je minder gezonde producten eet, probeer er dan van te genieten en eet vooral rustig.  

Alles of niets?
Een andere valkuil is het alles-of-niets-denken. Bijvoorbeeld je eet twee dagen wat meer dan je had voorgenomen en je denkt nu maakt het toch niets meer uitmaakt. Dit is natuurlijk niet waar. Je kunt beter twee dagen te veel eten dan óók nog de dagen of weken erna. Pak de gezonde balans zo snel mogelijk weer op en probeer die terugval te voorkomen.

Veel groente
Een handige manier om ervoor te zorgen dat je sneller vol zit is door voldoende groente te eten.  Zorg ervoor dat de helft van je bord uit groente bestaat. Vraag om extra veel groente bij het restaurant en bestel nog een salade erbij.

Slimme tussendoortjes
Je krijgt vaak meer calorieën binnen dan je denkt. Tussendoortjes kunnen hierbij een flinke duit in het zakje doen. Het helpt om meer bewust te zijn van wat je eet. Wanneer je je aandacht richt op wat je eet kun je beter voelen hoe vol je zit.  Als je zin hebt in iets lekkers, kies dan voor de optie met de minste calorieën. Kies bijvoorbeeld voor waterijs in plaats van roomijs. Neem verder gezonde tussendoortjes mee voor onderweg. Het is slimmer om van tevoren je tussendoortjes en lunch voor te bereiden dan dat je bij tankstations wat moet halen.

Weinig alcohol en veel water
Drink voldoende water en matig met alcohol. Alcoholische drankjes bevatten veel calorieën en alcohol zorgt er daarnaast voor dat je losser wordt en eerder snackt. Drink genoeg water zodat je niet uitdroogt. Daarnaast blijkt uit dat het drinken van water voor een maaltijd ervoor kan zorgen dat je sneller een vol gevoel ervaart.

Na de vakantie
De eerste dagen na de vakantie kunnen wat zwaarder zijn, omdat je een tijdje afgeweken hebt van je normale eetpatroon en daar nu aan gewend bent geraakt. Maar pak de draad zo snel mogelijk weer op. Na een aantal dagen zit je vaak weer in het gezonde ritme. En start gelijk weer met je sportactiviteiten.