023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

De hele week ben je druk geweest en dan is het weekend. Even de teugels laten vieren, of toch niet? Voor de meeste mensen geldt dat het leefpatroon in het weekend afwijkt van het doordeweekse patroon. Ben je bezig met het aanpassen van je leefstijl of wil je graag afslanken? Dan zul je er in het weekend ook mee bezig moeten zijn.  Hier een aantal tips in voor een gezond leefpatroon rondom het weekend. 

Tips voor thuis
Bedenk van tevoren wat er in het komende weekend voor jou voorop staat; feesten, ontspannen, gezondheid of ‘op gewicht blijven’. En stem je activiteiten en je eetpatroon daarop af. Bedenk en visualiseer hoe je na het weekend de draad van het doordeweekse patroon weer op gaat pakken. Belangrijk is om zoveel mogelijk regelmaat vast te houden.  Dit hoeft niet precies hetzelfde te zijn als de doordeweeks maar enige structuur vergroot je kansen op succes. Extra beweegmomenten inplannen zullen je ook helpen.  En wat verder belangrijk is; zorg voor voldoende gezonde opties in huis.  

Tips voor uit eten
Uiteten kan ook lekker en gezond zijn zonder dat het overmatig en ongezond wordt. Hier een aantal tips om gezond en lekker uiteten te gaan. Ga niet de hele dag ‘sparen’ als je ’s avonds uit eten gaat maar eet die dag normaal en regelmatig. Van tevoren nadenken over het etentje en met een plannetje naar het restaurant gaan helpt ook. Bijvoorbeeld een afspraak met jezelf maken over het aantal glazen wijn of wel of niet nemen van een nagerecht. Neem jezelf voor gezond en lekker uit eten te gaan. Neem vooraf de tijd om thuis de menukaart online te bekijken. Kijk alvast naar de ingrediënten maar ook naar de bereidingswijze (mager vlees, vis, gegrild, gepocheerd, gekookt).

Extra groente bestellen is ook een goede tip. In elk restaurant is het mogelijk om extra salade of een extra portie groente te bestellen. Vraag of ze frietjes vervangen voor extra salade of extra groenten. In de meeste restaurants kom je niet aan een normale porties groenten, dus bestel daarvoor losse bijgerechten. Let ook op met brood met boter vooraf.  Je hebt zo de calorieën van een extra maaltijd op. 

Als er saus bij het gerecht zit, vraag dan of ze deze apart willen serveren en niet over het gerecht heen. Je kunt dan zelf bepalen hoeveel je neemt. Ook met dressing over een salade zou je dit kunnen doen.  En als dessert kun je het beste een kopje koffie of thee met een chocolaatje nemen. Een coupe ijs bevat al snel 400-500 calorieën! Dit is ongeveer evenveel als een normale warme maaltijd.  

Extra tips
Eet langzaam en kauw goed. Leg af en toe even je bestek neer en neem een slok water of ga met iemand in gesprek. Je zult dan eerder merken dat je voldoende hebt gegeten. En het belangrijkste: geniet van het eten.