023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Voor je gezondheid maakt het niet alleen uit wat je eet, maar ook wanneer en hoe vaak. Onze biologische klok lijkt vooral gebaat bij een regelmatig eetpatroon, bestaande uit 2-3 maaltijden en niet te laat op de avond nog eten. De huidige 24-uursmaatschappij maakt dat lastig, vooral voor personen met onregelmatige diensten.

Biologische klok
We hebben een interne biologische klok, ook wel circadiaanse klok genoemd, met een omlooptijd van ongeveer 24 uur. Deze centrale klok in onze hersenen wordt dagelijks “gelijkgezet”. Blootstelling aan licht is voor deze synchronisatie het belangrijkste.  Maar ook voeding en beweging spelen een rol. De circadiaanse klok stelt onze lichaamsfuncties in staat om te anticiperen op bepaalde momenten van de dag, zoals wakker worden, eten en slapen. Ook geeft deze centrale klok structuur aan onze cellen en organen.

Sociale jetlag
De biologische klok is een complex systeem, dat verstoord kan raken door bijvoorbeeld werken in ploegendienst en jetlag. Bij veel personen is er tegenwoordig ook sprake van een “sociale jetlag”, waarbij vooral avondmensen niet slapen en waken volgens hun eigen ritme. Ze moeten zich aanpassen aan de tijden die studie en werk vereisen, zoals vroeg beginnen. In hun vrije tijd volgen ze een ritme dat meer bij hun biologische klok past. Zo gaat circa 70 procent van de bevolking op vrijdag- en zaterdagavond minimaal 1 uur later naar bed en slaapt de ochtend erna uit. Maar omdat dit afwijkt van hun ritme doordeweeks, raakt de biologische klok door zo’n sociale jetlag verstoord, net als bij een gewone jetlag of werken in ploegendienst. Verstoringen van de biologische klok zijn niet gezond. Als je langdurig uit fase leeft met je biologische klok, heb je een hoger risico op een breed spectrum van aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten.

Onregelmatig eten
Er is een belangrijke relatie tussen onze voedselinname en de biologische klok. Deze relatie wordt ook wel chrono-nutrition genoemd. Tegenwoordig hebben steeds meer mensen een onregelmatig leven en dat heeft effect op hun gezondheid. Werken in ploegendienst gaat gepaard met een hoger risico op chronische aandoeningen als obesitas, insulineresistentie, metabool syndroom en diabetes type 2, zo blijkt uit onderzoek. Onregelmatig eten heeft een relatie met overgewicht en het metabool syndroom.

Regelmaat
Uit wetenschappelijke onderzoek blijkt dat een regelmatig eetpatroon gepaard gaat met veel voordelen, waaronder een hogere insulinegevoeligheid, lager totaal cholesterolgehalte, minder honger en lagere ontstekingswaarden in het bloed. Uit de literatuur komt naar voren dat het eten van 2-3 maaltijden per dag, ontbijten, vroeg avondeten en vasten tijdens de nacht gedurende 12 tot 16 uur leidt tot gezondheidsvoordelen.

Bron: nieuwsvoordietisten.nl