023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Met cardiotraining train je het uithoudingsvermogen, dus het vermogen van je lichaam om gedurende langere tijd een bepaalde activiteit vol te houden. De volledige naam van cardiotraining is cardiovasculaire training. Dit betekent dat de trainingen betrekking hebben op je hart en bloedvaten. Cardiotraining wordt vaak onderschat, de gezondheidsvoordelen zijn zo groot dat het zonde is om geen cardio oefeningen te doen.  Wanneer je aan cardiotraining doet neemt je bloedcirculatie toe. Je spieren vragen namelijk om extra zuurstoftoevoer om de benodigde energie te kunnen leveren.

Verbetering van uithoudingsvermogen
Cardiotraining is goed om je uithoudingsvermogen op te bouwen. Je zal merken dat naarmate je regelmatig cardiotraining doet, je uithoudingsvermogen verbetert. Je hart wordt sterker, je longen beter en je spieren worden efficiënter in het opnemen van zuurstof. Je lichaam zal beter functioneren en is ook gezonder als je zuurstofopname capaciteit groter wordt. Dit zal ervoor zorgen dat je lichaam sneller zuurstof naar de spieren vervoert, waardoor je oefeningen langer vol kunt houden en het makkelijker wordt om je sportdoelen te behalen.  

Afname van stress
Cardiotrainingen hebben een gunstig effect op de mate van stress. Bij stress geeft je lichaam bepaalde hormonen af zoals het stresshormoon cortisol. Wanneer je cardiotrainingen gaat doen, dan reduceert dit en waarschijnlijk komt dat omdat er sprake is van een snellere bloedsomloop. De hersenen krijgen daardoor meer zuurstof en worden actiever.

Verbetering van slaap
Veel mensen hebben tegenwoordig slaapproblemen zoals moeilijk in slaap vallen tot veelvuldig of veel te vroeg wakker worden tijdens de nacht. De verstoring van het bioritme beïnvloedt de gezondheid negatief. Uit studies die werden verricht ten aanzien van mensen met chronische slaapproblemen is gebleken dat cardio training in combinatie met het hanteren van goede slaapgebruiken – denk aan een vast ritme, opletten op eten en drinken alvorens te gaan slapen, vermijden van elektronica direct bij het bed – een effectieve behandeling vormt voor slaapproblemen.

Versterking van het immuunsysteem
Je immuunsysteem is een complex systeem van samenhangende aspecten dat je lichaam beschermt tegen lichaamsvreemde indringers zoals virussen, bacteriën, schimmels, parasieten en giftige stoffen. Je realiseert het je niet altijd maar je lijf staat hier voortdurend bloot aan. Het is gebleken dat door het doen van cardiotrainingen de afweer al binnen een paar weken wordt vergroot.

Verlaging kans op hart- en vaatziekten
Cardiotraining wordt aanbevolen door doctoren bij mensen met (risico op) een hartziekte. De training versterkt namelijk het hart en het totale cardiovasculaire systeem. Daardoor ontstaat een systeem waarbij het bloed op efficiëntere en effectievere wijze door het lichaam wordt gepompt. Afgezien van een sterker hart zorgt deze training ook voor schonere bloedvaten doordat de juiste cholesterolwaarden worden behouden. Dat werkt weer goed samen met de verlaging van de bloeddruk.

Gezonde hersenen
Onderzoek maakt duidelijk dat wanneer mensen cardiotrainingen doen, de mate van verval in de cognitieve prestaties, veel minder groot is dan wanneer men niet traint. Met cardiotrainingen houd je dus niet alleen je lijf gezond maar ook je hersenen.

Verbetering van evenwicht
Zeker wanneer je de 65 bent gepasseerd wordt het risico dat je wat breekt door een val stukken groter. Uit onderzoek is echter gebleken dat mensen die cardiotrainingen doen een betere fysieke balans hebben. De fysieke fitheid zorgt ervoor dat je gemakkelijker fysiek anticipeert, bijvoorbeeld wanneer je dreigt te struikelen, waardoor het risico op vallen wordt verkleind.