Toestemmingsvoorkeuren aanpassen

We gebruiken cookies om u te helpen efficiënt te navigeren en bepaalde functies uit te voeren. U vindt gedetailleerde informatie over alle cookies onder elke toestemmingscategorie hieronder.

De cookies die zijn gecategoriseerd als "Noodzakelijk" worden in uw browser opgeslagen omdat ze essentieel zijn voor het inschakelen van de basisfunctionaliteiten van de site.... 

Altijd actief

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Geen cookies om weer te geven.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Geen cookies om weer te geven.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Geen cookies om weer te geven.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Geen cookies om weer te geven.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

Geen cookies om weer te geven.

023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

De Gezondheidsraad heeft de conceptversie van het advies “Richtlijnen goede voeding voor mensen met hart- en vaatziekten door atherosclerose” gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de Richtlijnen goede voeding ook geschikt zijn voor deze doelgroep. Alleen het visadvies is hoger: 1-2 keer per week vis in plaats van 1 keer. Verder kunnen plantensterolen en -stanolen effectief zijn bij het verlagen van het LDL-cholesterol, ook voor mensen die statines gebruiken.

Meer vis
Het nieuwe advies is specifiek gericht op mensen met atherosclerotische hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct (myocardinfarct), herseninfarct en perifeer vaatlijden (etalagebenen). De Commissie Voeding van de Gezondheidsraad komt tot de conclusie dat de algemene Richtlijnen goede voeding ook geschikt zijn voor deze doelgroep. De enige aanpassing die de commissie doet is om iets meer vis te eten. De algemene aanbeveling is om 1 portie vis per week te eten; voor de doelgroep van deze richtlijn is dit opgehoogd naar 1 tot 2 porties vis per week. Voor zuivelproducten, vis, vetten en oliën, koffie, vlees, alcohol en keukenzout vond de commissie geen of onvoldoende bewijs om af te wijken van de algemene richtlijnen. Naar overige adviezen zoals over groente en fruit, peulvruchten en volkorenproducten, heeft de gezondheidsraad niet gekeken. De commissie gaat ervan uit dat er hierbij geen aanleidingen zijn voor aanpassingen.

Plantensterolen en -stanolen
De commissie concludeert daarnaast dat het gebruik van plantensterolen en -stanolen effectief kan zijn in het verlagen van het LDL-cholesterol. Dit geldt ook voor mensen die statines gebruiken. Of het ook werkt voor mensen die andere cholesterolverlagende medicijnen gebruiken is niet bekend. Er is niet voldoende bewijs om te concluderen of het gebruik van plantensterolen en -stanolen ook daadwerkelijk leidt tot minder hart- en vaatziekten. 

Geen bewijs voor supplementen
Op het gebied van supplementen worden op basis van de literatuur geen extra aanbevelingen gedaan. Voor supplementen met Monacoline K uit rode gist rijst zijn te weinig studies om er een conclusie aan te verbinden. Voor supplementen met visvetzuren geven de studies die er zijn geen eenduidig beeld.

Bron: gezondheidsraad