023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Een acute hamstringblessure is een plotselinge felle pijn aan de achterzijde van het bovenbeen. Meestal ontstaat zo’n blessure tijdens het sporten, vaak bij explosieve bewegingen als sprinten, remmen, wenden en keren. Je voelt een felle pijn en soms wordt de plek dik en blauw. Als de spier gescheurd is, is soms een operatie nodig. Fysiotherapie kan helpen bij het voorkomen, diagnosticeren en behandelen van een hamstringblessure.

Wat is een hamstringblessure?
De spieren aan de achterkant van het bovenbeen noemen we de hamstrings. Een blessure aan deze spieren ontstaat meestal tijdens het sporten, als je een sprintje trekt, een explosieve start maakt of plotseling afremt. Je kunt ook een hamstringblessure krijgen in het dagelijks leven, bijvoorbeeld door een onverwachte beweging.

Klachten
Bij een hamstringblessure voel je een felle pijn in je bovenbeen die lijkt op een messteek of zweepslag. Dit gaat gepaard met een gevoel van kramp. Je kunt je been moeilijk buigen en lopen doet veel pijn. Ook het rekken of aanspannen van de spier is pijnlijk. De plek kan stijf worden. Soms ontstaat na een paar dagen een bloeduitstorting aan de achterkant van het bovenbeen. 

Behandeling
Als de hamstringblessure net is ontstaan, vermijd dan pijnlijke beweging totdat je weet hoe ernstig het is. Je kunt een diagnose laten stellen bij een (sport)fysiotherapeut. Soms is aanvullend onderzoek nodig, met name als niet duidelijk is of de hamstring totaal is gescheurd. De behandeling is afhankelijk van de ernst van de blessure. Als je kunt wandelen, joggen en traplopen zonder pijn, betekent dit nog niet dat je weer mag gaan sporten. Als het gaat om de hamstring, is er een groot verschil tussen dagelijkse activiteiten en (explosieve) bewegingen tijdens het sporten. Hoelang het duurt voordat je weer kunt sporten, hangt van meerdere factoren af. Meestal kun je binnen vier tot zes weken weer sporten en na zes tot acht weken weer meedoen aan wedstrijden.

Wat kan de fysiotherapeut voor je doen?
Voor een goed herstel heb je de ondersteuning van een fysiotherapeut nodig. Een fysiotherapeut kan onderzoeken hoe de hamstringblessure is ontstaan en welke oefeningen kunnen helpen bij een goed en vlot herstel. De fysiotherapeut kan je ook helpen om te bepalen wanneer je weer kunt beginnen met sporten en hoe je een nieuwe blessure voorkomt.

Wat kun je zelf doen?
Koel de pijnlijke plek een kwartier lang met een zak ijsblokjes. Herhaal dit vier tot zes keer per dag. Leg wel een theedoek tussen je huid en de ijsblokjes. Bewegen mag, en is zelfs goed, maar zoals gezegd wel binnen de pijngrens totdat er een diagnose gesteld is. Eventueel kun je ter ondersteuning de hamstring inzwachtelen.

Bron: www.defysiotherapeut.com