023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Samen sta je sterk en kun je meer aan. Met spieren werkt dit net zo. Het samenwerken van spieren noemen wij coördinatie. Hoe beter je spieren en spiervezels samenwerken hoe fitter en sterker je wordt. Coördinatie is één van de vijf grondmotorische eigenschappen die ervoor zorgen dat je de sport die je graag wilt beoefenen ook zo goed mogelijk kunt uitvoeren.  Naast coördinatie zijn kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen, snelheid de andere vier grondmotorische eigenschappen.

Je wordt goed in wat je doet
Dit is een belangrijke trainingsregel. Afhankelijk van de sport die je doet en het doel dat je jezelf hebt gesteld, wil je focussen op specifieke grondmotorische eigenschappen. Zo zal een hardloper hogere eisen stellen aan uithoudingsvermogen en een bodybuilder meer aan kracht. Maar in principe wil je alle eigenschappen goed beheersen. Hoe beter je in elke eigenschap bent, hoe beter je (potentieel) fysiek kunt presteren. Door je coördinatie te trainen, kunnen je spieren sneller en krachtiger activeren.

Aansturing
Coördinatie is een breed begrip.  Het gaat om stabiliteit en balans, maar ook het schieten van een bal of een draad door het oogje van de naald krijgen. Eigenlijk draait coördinatie om de afstemming van de zenuwen op de spieren, en de daaropvolgende bewegingen van de spieren. Het aanspannen van spieren kun je verdelen in twee soorten namelijk; intramusculair en intermusculair. Intramusculaire coördinatie betekent de samenwerking van spiervezels binnen 1 spiergroep. Het is moeilijk alle vezels van 1 spier tegelijk aan te spannen. Door te trainen kun je dit verbeteren en dus meer vezels tegelijkertijd aanspannen. Intermusculaire coördinatie is de samenwerking van verschillende spieren binnen een beweegketen. Sommigen spieren helpen elkaar tijdens een beweging, anderen houden de beweging juist tegen. De intermusculaire aanspanning gebruik je het meest in je dagelijks leven, vaak zonder hierover na te denken. Bij het lopen heb je namelijk al een automatische aanspanning en ontspanning van je quadriceps en hamstrings.

Krachttraining
Tijdens een fitnesstraining leggen we vaak de nadruk op het aanleren of het verbeteren van een beweegpatroon. Hiermee is het verbeteren van de coördinatie automatisch een belangrijk onderdeel van je training. Door je coördinatie te ontwikkelen, kunnen je spieren sneller en krachtiger activeren, maar je leert je zenuwstelsel ook hoe het een spier juist kan ontspannen. Coördinatie is de basis van krachttraining. Voor je een moeilijke en zware oefening gaat doen, wil je eerst dat je de beweging zelf goed kunt uitvoeren.

Hoe train je coördinatie?
Het is inmiddels duidelijk dat coördinatie onmisbaar is voor elke sporter. Dan nu natuurlijk de vraag: hoe train je dit? Coördinatie kan je bijvoorbeeld trainen met behulp van een speedladder of door het gooien en vangen van een balletje.  Een andere manier is om simpelweg oefeningen op 1 been uit te voeren of het gebruik maken van een balans bal. Leg de nadruk op het technisch goed uitvoeren van de oefeningen, voordat je de snelheid gaat verhogen. Uiteindelijk kun je de oefeningen natuurlijk steeds moeilijker en uitdagender maken.