023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Er zijn een aantal eenvoudige gezonde gewoontes die je helpen zowel lichamelijk als mentaal in een optimale conditie te komen of te blijven. Het lichaam reageert op indringers, zoals virussen, die de gezondheid bedreigen. Hoe breng je je lichaam in optimale conditie om met volle kracht de strijd met ziekteverwekkers aan te kunnen gaan? Kortom: hoe zorg je voor voldoende weerstand?

Leef regelmatig
Kies een verstandig leefpatroon. Regelmaat in je leven helpt namelijk enorm om je weerstand op peil te houden. Probeer altijd voldoende slaap te pakken, zo’n acht uur per nacht wordt aangeraden. Wanneer je slaapt, krijgt je lichaam namelijk de tijd om zich te herstellen en weer op krachten te komen. Zorg voor structuur in je leven zoals elke dag opstaan op dezelfde tijd, naar bed gaan op dezelfde tijd, ontbijt, lunch en diner op dezelfde tijd. En maak een beweeg- en sportweekplanning.

Drink het juiste vocht
Een juiste vochtbalans is essentieel voor een goede weerstand. Drink je te weinig, dan worden afvalstoffen niet afgevoerd. Probeer iedere dag in ieder geval anderhalf tot twee liter water te drinken het liefst water. Kruiden thee en decafé mag ook. Probeer niet te veel koffie te drinken, het afbreken van cafeïne kost veel energie.

Eet gezond en gevarieerd
Vitaminen en mineralen zijn onmisbaar voor een goede weerstand. Wie gevarieerd eet, krijgt er in principe voldoende van binnen. Kleine kinderen, zwangere vrouwen, chronisch zieken en ouderen hebben een grotere behoefte aan bepaalde vitamines. Het aanvullen van de voeding met een voedingssupplement is voor die groepen een goed idee.

Stress reductie
Ook stress heeft een negatieve invloed op je immuunsysteem. Nu is stress in de huidige maatschappij en – tijd bijna niet te voorkomen, je kunt wel dingen doen om je stress te reduceren. Naast regelmatig bewegen en een goede nachtrust kun je denken aan zaken zoals het doen van hobby’s, mindfullness, ademhalingsoefeningen, yoga en in de natuur zijn.

Beweeg
Ook voldoende lichaamsbeweging geeft je weerstand een duwtje in de rug. Mensen vanaf 18 jaar wordt geadviseerd om een minimaal half uur matig intensief te bewegen. Het liefst iedere dag, maar in ieder geval vijf dagen per week. Bij ‘matig intensief’ kun je bijvoorbeeld denken aan wandelen, fietsen of joggen. Ook krachtoefeningen zijn belangrijk. Het advies is om 10 oefeningen 2 x keer per week te doen. Dit kun je ook thuis doen. Je kunt hierbij denken aan kniebuigingen, uitvalpassen en opdrukken.

Persoonlijke hygiëne
Ook een goede persoonlijke hygiëne helpt je weerstand te vergroten. Je komt dan bijvoorbeeld minder snel in aanraking met ziekteverwekkers die zich schuil houden in het vuil. Was je handen regelmatig en geef je dagelijks een goede wasbeurt. Neem een lekkere douche of een ontspannen bad. Het zorgt er niet alleen voor dat je je lekker fris voelt en verzorgd voor de dag komt, maar het is nog goed voor je ook.