023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Jaarlijks hebben 75.000 Nederlanders last van een rughernia. Gelukkig gaan de klachten bij het merendeel van deze mensen na 6 weken vanzelf weer weg. Veel onderzoeken tonen aan dat voldoende bewegen de beste manier is om een hernia zo snel mogelijk te genezen. Maar wat als je bij de groep hoort waarbij de hernia niet vanzelf weggaat?

Beweeg verantwoord
Het moeilijke van een hernia is dat bewegen pijn doet, maar wel een goede oplossing is. Voldoende en verantwoord bewegen, is het advies van fysiotherapeuten. Naast de juiste oefeningen zijn wandelen en zwemmen goede manieren van bewegen. Natuurlijk moet overbelasting worden voorkomen. Bij een hernia kan traplopen zorgen voor pijn en overbelasting.

Naar de fysiotherapeut
In het beginstadium van de hernia (de eerste 6 weken) kan een fysiotherapeut helpen met bewegen op een zo pijnloos mogelijke manier. Een behandeling is erop gericht dat de hernia vanzelf moet wegtrekken. Wanneer de hernia operatief wordt verwijderd, is fysiotherapie na afloop nodig voor een voorspoedig herstel. De fysiotherapeut helpt met het langzaam opbouwen van oefeningen en bewegingen, zodat de wervelkolom weer op krachten komt. De therapeut oefent het opstaan uit bed en het in bed gaan liggen, douchen, traplopen en gaat zitten. In sommige gevallen is de fysiotherapie voor een langere tijd nodig. In een halfjaar tijd wordt dan de kracht in de wervelkolom weer volledig opgebouwd. Daarna kunnen sport en zwaar werk weer volledig worden opgepakt.

Bron: www.hierhebikpijn.nl