023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

In deze periode van het jaar is het minder aantrekkelijk om buiten te sporten. Het is vaak nat, koud en het wordt snel donker waardoor je trainingsmogelijkheden kleiner worden. Maar je wilt natuurlijk wel lekker in beweging blijven. Voor (buiten)sporters zoals fietsers en hardlopers is indoor cycling de ultieme wintertraining om het uithoudingsvermogen op peil te houden en te verbeteren.

Wat is indoor cycling?
Indoor cycling ook wel spinning genoemd, is een groepsles op een stationaire fiets. Deze lijkt op een hometrainer, maar zit toch anders in elkaar. Dat komt door het doortrapsysteem.  De trappers zitten direct verbonden aan het vliegwiel. Als je op de fiets gaat zitten en je gaat trappen, dan komt het vliegwiel in beweging.  En zolang het vliegwiel ronddraait, zullen de trappers dit ook doen. Tijdens een indoor cycling les wissel je snelheden af, van redelijk rustig tot krachtig fietsen alsof je bergop gaat. Hierbij kom je ook in verschillende houdingen te zitten en te staan. Je handen kun je op meerdere plaatsen op het stuur zetten en je gaat ook op de pedalen staan. De weerstand van een fiets is instelbaar.  De training is intensief en je kunt er veel calorieën mee verbranden.

Een training voor heel het lichaam
In tegenstelling tot fietsen op de hometrainer, waarbij je constant in dezelfde houding zit, kom je tijdens een indoor cycling les regelmatig in een andere houding te zitten (of te staan). Je gaat van zitten, naar staan naar jumpen. Bij deze laatste oefening ga je soepel en ritmisch in en uit het zadel. Hierdoor train je tijdens de training je armen, benen, rug, billen en buikspieren. Je spieren worden sterk en mooi gevormd.

Low impact training
De cyclische bewegingen die je tijdens de les maakt zijn soepel en leveren geen schokken op. Je kunt dus genieten van een goede training, zonder dat je last krijgt van je gewrichten. Bij hardlopen, balsporten of atletiek daarentegen, sporten waarbij je moet rennen of springen, krijgen de gewrichten constant klappen te verduren. Dit is zwaar en kan een risico zijn voor blessures. Indoor cycling is een low impact training die ook gedaan kan worden door mensen met gevoelige gewrichten.

Sneller afvallen
Tijdens een gemiddelde training kun je zo’n 700 calorieën verbranden. Wil je afvallen, dan is een indoor cycling training dus een goed idee. Er zijn maar weinig andere sporten, waarmee je in zo’n korte tijd zoveel calorieën kunt verbranden.

Grenzen verleggen
Als je gaat beginnen, zul je er al snel achter komen, dat een training behoorlijk zwaar kan zijn. Je gaat over grenzen heen, waarvan je niet wist dat je er overheen kon. Het doortrapsysteem is wat het indoor cycling zo uitdagend maakt. Het motiveert je om net wat langer door te gaan dan je eigenlijk van plan was. Hoewel het zwaar is, ben je na een training niet alleen moe, maar ook heel voldaan.

Elkaar motiveren
Tijdens een les ben je in een groep aan het trainen. Het is niet alleen gezelliger om samen te sporten, het helpt ook om je beter gemotiveerd te voelen. Samen afzien geeft een band. Maar je kunt eveneens uitgedaagd worden, doordat je ziet dat iemand anders doorzet als jullie het moeilijk hebben. Je trainingsmaatjes worden ook de stok achter de deur om te gaan trainen.

Trainen van je longen, hart en bloedvaten
Je hart is ook een spier. En dat betekent dat je de conditie van je hart, net als van andere spieren, ook moet onderhouden. Daarvoor is indoor cycling bij uitstek geschikt. Het zorgt ervoor dat je hart sterker wordt en je longen krijgen een grotere longinhoud. Het helpt je bloedvaten soepel te houden, je doorbloeding verbetert en je algemene lichamelijke gezondheid zal vooruitgaan.

Stress kwijtraken
Doe jij een pittige training dan kun je daar al je energie in kwijt. Tijdens de dag bouwt zich door stress vaak spanning op in je spieren. Het is goed om deze regelmatig kwijt te raken. Op de fiets kun je je helemaal uitleven, je spieren raken goed doorbloed en je lichaam kan overtollige stresshormonen kwijtraken.  Ook mentaal is het goed om te sporten. Je denkt even niet meer aan de dagelijkse zorgen. Daarnaast zul je tijdens een les uitdagingen aangaan en zul je doorzetten. 

Makkelijk instappen
Indoor cycling is geschikt voor zowel ervaren als onervaren sporters. Ervaren sporters zullen de uitdaging die indoor cycling biedt aantrekkelijk vinden. Mensen die nog geen ervaring hebben, kunnen deze sport ook doen. Ze zullen wel goed moeten opletten met het doortrapsysteem en zich hierover goed moeten laten informeren. Ook is het belangrijk om je training goed op te bouwen. Als je nog niet gewend bent aan sporten, moet je je spieren de tijd geven om aan de beweging en de inspanning te wennen. Vraag advies aan je trainer.