023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

In deze rubriek stellen wij graag inspirerende leden en cliënten van Nieuw Groenendaal aan je voor. Ons doel is mensen in beweging brengen en laten ervaren wat fitness kan doen voor je gezondheid. Iedereen kan zo nu en dan wel wat extra motivatie gebruiken om ook te gaan sporten. Daarom hierbij het inspirerende verhaal van Bert Koopmans (74 jaar).

Een jaar of 5 geleden kwam Bert bij ons binnen als bijna 70-jarige man. Hij had een opvallende doelstelling; Ik wil graag op mijn 80ste nog net zo fit zijn als op mijn 70ste.  Een mooie uitdaging voor Bert en voor ons. We kunnen nu al verklappen dat de uitslag van Berts laatste inspanningstest in juni beter was dan de eerste van vijf jaar geleden. Discipline en consequent blijven trainen volgens een persoonlijk plan blijken de succesfactoren. Fitness is een fantastische manier om gezond oud te worden en te genieten van het leven.

Start
Nieuw Groenendaal nodigde mij uit wat te vertellen over mijn motivatie om 3 keer in de week in de sportschool te werken aan mijn fitheid. Daar gaat ie dan. Mijn naam is Bert Koopman, ik ben bijna 75 jaar en woon 5 minuten fietsen van mijn favoriete sportschool. In 2016 heb ik besloten hiernaar toe te gaan, nadat ik wat pijntjes ondervond in de rug. Mijn partner was ondertussen herstellende van een scheenbeenbreuk en was onder behandeling bij Nieuw Groenendaal. Zij was onder de indruk van de professionaliteit en toewijding van de begeleiders en ik besloot 2 dingen: ik word actiever en dit wordt mijn sportschool. Na enige weken heb ik gevraagd om begeleiding, er zat namelijk geen plan achter.

Begeleiding
Rutger Kol bood mij aan te begeleiden. Met hem heb ik  een persoonlijk fitnessplan opgesteld. Mijn doel was; na 1 jaar merkbaar fitter zijn (conditioneel, minder vet, meer spierkracht) en straks op mijn 80e net zo fit zijn als op mijn 70e. Tegelijk werd ik er mij van bewust dat er meer nodig is dan sterke spieren krijgen. Het wordt langzaamaan duidelijk dat lenigheid en balans houden op latere leeftijd net zo belangrijk is.

Resultaten
Na 5 jaar, ondanks de corona onderbreking, heeft mijn aanmelding bij Nieuw Groenendaal mij veel gebracht: ik voel me veel fitter, ben 5 kilo lichter, heb een uitstekende conditie en vrijwel nooit meer moe. En wat is de remedie? Die is: 3 keer 50 minuten in de week afwisselend trainen: armspieren, buik- en rugspieren, rek- en strekoefeningen, cardio oefeningen en niet te vergeten: oefeningen om in balans te blijven. Maar wel met een behoorlijke inzet, het lichaam moet het wel voelen!

Ik zou tegen alle leeftijdgenoten willen zeggen: ga direct sporten, stel een doel voor jezelf, vraag om een professionele begeleider en maak er een persoonlijk project van. Let op: het gaat werken, je voelt je steeds sterker worden en vooral: het is gewoon leuk en gezellig in de sportschool.