023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Door onze westerse leefstijl zitten we vaker en langer. Ook ervaren wij meer stress en krijgen wij veel meer prikkels. Dit heeft tot gevolg dat ons lichaam verandert en zich aanpast aan de omstandigheden. Veel leden komen dan ook naar ons toe met de opmerking: ik ben zo stijf, hoe kan ik leniger worden? 

De definitie van lenigheid is de bewegingsmogelijkheid van een gewricht waarover een spier of spiergroep loopt. Door weinig beweging en ouder worden zijn we vaak minder lenig. Dit heeft een aantal nadelen, waaronder dat dagelijkse activiteiten moeizamer uitgevoerd kunnen worden.

Oorzaken stijfheid
Door te verouderen worden we geleidelijk en onopvallend stijver. Deze stijfheid kan je vergelijken met een harnas dat steeds harder gaat drukken, waardoor je een heleboel ongemakken kan ervaren. Een beperkte lenigheid kan zowel een emotionele als fysieke oorzaak hebben. Wie veel stress of pijn ervaart zal automatisch zijn spieren meer aanspannen. Ook gespannen spieren of de vorm van het gewricht hebben een invloed op de lenigheid.

Belang van lenigheid
Gebrek aan lenigheid zal problemen geven. Iemand met een stijve, voorovergebogen rug, kan zijn borstkas niet maximaal verruimen. Zijn uithoudingsvermogen zal dan niet optimaal zijn, omdat hij niet voluit kan ademen. En iemand die met een stijve nek en het hoofd voorover zit, maakt grote kans dat zijn verkrampte spieren tot hoofdpijn, duizeligheid en nekpijn leiden. Stijve spieren betekenen bovendien vaak overmatige belasting van de pezen waarmee ze verbonden zijn en dat vergroot de risico’s op een peesproblemen. En gewrichten die niet voortdurend in beweging blijven, hebben snel de neiging te gaan ‘vastzitten’ omdat het gewricht dan niet voldoende smeervloeistof produceert. 

Rekken geeft ontspanning aan je spieren en heeft heel wat positieve invloeden. 

  • Een minimum aan lenigheid is nodig om bepaalde dagdagelijkse taken met gemak uit te voeren zoals bukken en reiken. 
  • Minder kans op blessures: een flexibel gewricht vangt een verkeerde beweging beter op. 
  • Beter gebruik van je spieren: je kunt de volledige lengte van je spieren gebruiken. 
  • Verbeterde houding en minder kans op rug- en nekpijn: spieren, pezen en ligamenten passen zich aan de dagelijkse onnatuurlijke houdingen aan. 

Rekoefeningen om je lenigheid te verbeteren kan je altijd en overal doen. Bovendien kan iedereen van alle leeftijden deze oefeningen doen. Begin je op oudere leeftijd te oefenen, zal je nooit de soepelheid van een jongere evenaren. Maar je behoudt en verbetert er wel je lenigheid door.  Hou rekening bij het oefenen met de volgende aandachtspunten:

  • Zorg voor een goede opwarming door bijvoorbeeld even te wandelen of te joggen. 
  • Doe de oefeningen op eigen tempo en zonder te forceren. Stop als je pijn ervaart. 
  • Maak geen verende bewegingen.
  • Rek de grote spiergroepen van onderste ledematen, bovenste ledematen en romp. 
  • Doe 1-3 herhalingen per spier(groep).  Handhaaf de spanning (statisch rekken) gedurende dertig seconden; blijf doorademen tijdens de rekoefening.
  • Je kunt elke dag stretchen maar oefen zeker om de twee dagen. Hoe vaker je rekt, hoe sneller de vooruitgang. 

Wil je ook leniger worden? Vraag het aan ons, wij helpen je graag. Je kunt je fitness instructeur vragen om een aantal rekoefeningen toe te voegen aan je huidige trainingsschema.