023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Bent u wel eens geopereerd en een litteken hieraan overgehouden? En heeft u er wel eens aan gedacht dat dit litteken klachten kan geven?  Littekenweefsel kan namelijk klachten veroorzaken aan het houdings- en bewegingsapparaat.

Na elke operatie of een trauma krijgt men een litteken. En een litteken kan nog zo mooi of klein gemaakt zijn, vaak ontstaat onderhuids littekenweefsel. Dit weefsel kan verkleven met de huid of spieren of zelfs met organen en kan problemen veroorzaken. Een litteken dat verkleefd is, kan het bewegen van een bepaald gewricht belemmeren. Maar het kan ook de houding of stand van het lichaam beïnvloeden.

Behandelmethodes
Littekentherapie kan op verschillende wijzen worden toegepast. De keus van de therapie hangt af van het soort litteken. Een litteken kan als zeer storend worden ervaren wanneer het litteken op een direct zichtbare plaats zit, zoals gelaat, handen of voeten. Een litteken groot of klein kan een grote rol spelen in het functioneren van uw dagelijks leven. Niet alleen het aangezicht, maar ook de fysieke last zoals jeuk, branderigheid en een trekkend gevoel beïnvloeden uw dagelijks leven. Een huidtherapeut kan in bepaalde gevallen uitkomst bieden en de last verminderen.

Bij een verkleefd litteken kan door middel van littekenmassage, het litteken van de onderhuid losgemaakt worden. Hierdoor worden eventuele bewegingsbeperkingen, als gevolg van het litteken, verminderd en/of opgeheven. Deze manuele littekenmassagetechnieken kunnen bij bepaalde littekens ook zorgen voor vermindering van jeuk, pijn, roodheid en verdikking van een litteken.

Hypertrofische littekens (verdikte littekens) zijn te behandelen door een combinatie van littekenmassage en siliconenpleisters. Deze siliconenpleisters worden voor meerdere maanden op het litteken gedragen. Hierdoor wordt het litteken dunner en soepeler. Voor de pleisters is een recept nodig, deze dient u via de arts aan te vragen.

Interesse?
Mirjam den Outer
is onze specialist op het gebied van littekenbehandeling. Wilt u meer informatie of een afspraak maken voor littekenbehandeling dan kunt u bellen naar 023 7600600 of een email sturen info@nieuwgroenendaal.nl  Mirjam is tevens gespecialiseerd in odeemtherapie en oncologie fysiotherapie.