023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Longziekten of longaandoeningen kunnen veel impact hebben op het dagelijkse leven. Als je een longziekte hebt kunnen kleine alledaagse dingen al problemen opleveren. Veelvoorkomende klachten bij longziekten zijn benauwdheid, hoesten, pijn in de borstregio en overmatige productie van slijm.

Longziekten kunnen chronisch of acuut zijn. Een chronische longziekte betekent dat deze langdurig is en meestal niet meer geneest. Voorbeelden van chronische longziekten zijn chronische bronchitis en longemfyseem. Deze aandoeningen worden ook wel COPD genoemd.

Een acute longziekte kan wel weer genezen. Soms gaat dit vanzelf, en soms door deze te behandelen. Voorbeelden van acute longziekten zijn een klaplong, een longembolie en longontsteking.

De longen zijn van levensbelang omdat ze samen met de bloedsomloop voor zorgen dat het lichaam van zuurstof wordt voorzien en dat koolstofdioxide wordt afgevoerd. Bij een probleem met de longen wordt dit proces verstoord. Als gevolg daarvan zijn mensen met een longziekte vaak snel vermoeid en kortademig.

Behandeling van longziekten
De behandeling wordt over het algemeen door de huisarts of longarts voorgeschreven. Iedere longziekte vereist een specifieke aanpak. Soms kunnen medicijnen de oplossing zijn. Bij chronische longziekten wordt vaak een longfysiotherapeut ingeschakeld waarmee veilig aan de conditie gewerkt kan worden.

Leren omgaan met de problemen die u door een longaandoening ervaart. Dat is waar de longrevalidatie op gericht is. Het programma biedt u geen nieuwe longen of luchtwegen maar helpt u om beter om te gaan met uw longaandoening en daarmee kwaliteit van leven te verbeteren.

Maar u kunt ook een revalidatietraining krijgen bij een slaapapneu, longkanker, stent of ademhalingsstoornis. Bij ons is Robert Groeneweg gespecialiseerd in longfysiotherapie. Voor meer informatie kunt mailen naar robert.groeneweg@nieuwgroenendaal.nl