023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Lichaamsbeweging helpt ons om gezond te blijven en voorkomt allerlei ziekten. Maar er bestaan ook psychologische voordelen van lichaamsbeweging. Zo is het een uitstekende manier om de geest te zuiveren, slimmere beslissingen te nemen en ons beter te voelen.

Lichaam en geest vormen elkaar en werken samen. Ze zijn helemaal niet van elkaar gescheiden. Sterker nog, de samenwerking tussen lichaam en geest is van fundamenteel belang voor onze gezondheid. Onderzoekers hebben ontdekt dat lichaamsbeweging, ongeacht onze leeftijd of conditie, geweldige effecten heeft op ons leervermogen en onze emoties.

Regelmatige lichaamsbeweging verbetert het zelfvertrouwen
De reden is dat dingen doen om voor ons lichaam te zorgen en onze grenzen te verleggen, ervoor zorgt dat we een positiever beeld van onszelf krijgen. Na het trainen krijgen we een gevoel dat lijkt op het gevoel dat we hebben als we een doel bereiken. Dit zorgt er weer voor dat we meer waarde in onszelf zien. Bovendien helpt lichaamsbeweging om ons uiterlijk in relatief korte tijd te verbeteren. Onze huid ziet er verfrist uit, ons lichaam wordt sterker en dit zorgt er allemaal voor dat we er aantrekkelijker uitzien.

Het activeert het gelukstofje in onze hersenen
Een van de effecten die lichaamsbeweging heeft op de hersenen is de activering van de endorfineproductie. Het heeft als taak om fysieke pijn te verminderen en tegelijkertijd een gevoel van geluk te creëren. Daarom wordt lichaamsbeweging ten zeerste aanbevolen voor mensen die last hebben van symptomen van depressie of zich neerslachtig voelen.

Het vermindert stress en angst
Lichaamsbeweging is een uitstekende manier om spierspanningen te verminderen, wat een aanzienlijk veel invloed heeft op stress. Aan de ene kant dient het als een afleiding die ons kalmeert en angst vermindert. Aan de andere kant zorgt het recreatieve aspect van beweging en sport ervoor dat er veel emotionele spanning loskomt. Als we bang, angstig of boos zijn, is er veel cortisol aanwezig in ons lichaam. Wanneer we aan lichaamsbeweging doen, is ons lichaam in staat dit hormoon te verwerken. Waardoor de stress afneemt.

Het beschermt onze hersenen tegen achteruitgang
Het regelmatig doen aan lichaamsbeweging verhoogt het niveau van verschillende chemische stoffen in de hersenen. Deze stoffen voorkomen de degeneratie van bepaalde neuronen. Met andere woorden, lichaamsbeweging zorgt ervoor dat onze hersenen goed blijven werken naarmate we ouder worden. Mensen die een sedentaire levensstijl hebben, hebben meer kans op ziekten zoals dementie.

Het helpt ons om verslavingen in bedwang te houden
Studies tonen aan dat lichaamsbeweging een uitstekende motivator is voor mensen die willen stoppen met roken. Lichaamsbeweging helpt namelijk niet alleen om de longcapaciteit te herstellen, maar ook om ontwenningsverschijnselen te minimaliseren.