023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Mensen verliezen na een maagverkleining niet alleen vet, maar ook spiermassa. Het aandeel verdwenen spieren kan oplopen tot meer dan een derde van het totale gewichtsverlies, blijkt uit het proefschrift van Malou Nuijten van het Radboud UMC. Slechts een kwart van de patiënten eet voldoende eiwit na de operatie.

8 kilo spierverlies
In Nederland zijn er meer dan 12.000 maagverkleiningsoperaties per jaar, in verschillende varianten. Gemiddeld verliest een patiënt daarna 8 kilo spierweefsel, naast vetweefsel. Dat gebeurt vooral in de eerste 3 maanden na de operatie. De verschillen tussen patiënten zijn hierbij groot, concludeert promovenda Malou Nuijten. Zij deed een literatuurstudie en volgde 3.500 patiënten 3 jaar na hun operatie.

Meer dan bij een dieet
Na een maagverkleining verliezen mensen meer spiermassa dan bij een dieet. Bij 1 op de 7 patiënten is het spierverlies zelfs meer dan een derde van het totale gewichtsverlies. Deze ongunstige verhouding tussen verlies van spieren en vet kan leiden tot gezondheidsproblemen. Voor patiënten ouder dan 45 jaar neemt het risico toe op hartaandoeningen en zelfs overlijden.

Weinig eiwit
De 2 belangrijkste factoren die de spieren sterk houden, zijn eiwitten en beweging. Uit het proefschrift blijkt dat slechts een kwart van de mensen na hun maagverkleining voldoende eiwit eet (in dit onderzoek gezet op 60 gram per dag). Volgens de onderzoekers ervaren veel mensen na een maagverkleining een verandering in geur en smaak van hun voeding, waardoor eiwitrijke producten zoals vlees, juist zwaar vallen. Bovendien is het volume van hun maaltijden veel kleiner. Dat maakt het uitdagend om voldoende eiwitten te eten.

Beweging en begeleiding
Ook beweging is belangrijk voor het behoud van spiermassa. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die meer bewegen na een maagverkleining, beter scoren op lichaamssamenstelling, fitheid, en kwaliteit van leven. In het begin is wandelen erg goed. Gemiddeld kan men 6 weken na de operatie starten met krachttraining. Een goede begeleiding door zorgverleners lijkt vooral in die eerste 3 maanden na de operatie heel belangrijk, met adviezen voor een eiwitrijk dieet en meer beweging.

Risicogroepen
Wie loopt het meeste risico op excessief spierverlies? Dat is moeilijk te voorspellen. Nuijten en haar team zagen het meeste verlies aan spieren bij mannen, ouderen en mensen met een (veel) hogere BMI voor de operatie. Maar mogelijk zijn ook andere factoren belangrijk, zoals genen en het (beweeg)gedrag na de operatie. Meer onderzoek is nodig om dat beter uit te zoeken.

Bron: nieuwsvoordietisten.nl