023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Of het nu gaat om groenten, fruit, volkoren producten, thee, noten, vis of alcohol: iedere aanbeveling van de Gezondheidsraad wordt door slechts 10 tot 50 procent van de volwassenen opgevolgd. Dat blijkt uit het Engelstalig rapport waarin het RIVM de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling 2019-2021 heeft gepubliceerd. Over het algemeen eten vrouwen, 65-plussers en hoger opgeleiden meer volgens de Richtlijnen goede voeding dan mannen, jongvolwassenen en lager opgeleiden.

Slechtst opgevolgde richtlijnen
De slechtst opgevolgde richtlijn is die voor noten. Gemiddeld eten volwassenen 5 gram ongezouten noten en zaden per dag. Slechts 1 op de 10 haalt de aanbeveling van 15 gram. Ook de aanbeveling om dagelijks 3 koppen zwarte, groene of witte thee te drinken, wordt slecht opgevolgd: slechts 22 procent van de volwassenen haalt dat. Gemiddeld drinken vrouwen ruim 2 koppen thee per dag en mannen ruim 1 kop. De fruitaanbeveling (200 gram per dag) halen ook weinig volwassenen: slechts 1 op de 5. Gemiddeld eten volwassenen 130 gram fruit per dag. Volwassenen eten meer groenten dan fruit: de gemiddelde groenteconsumptie is 165 gram per dag. Ruim 1 op de 4 volwassenen haalt de aanbeveling van de Gezondheidsraad voor minimaal 200 gram groenten per dag.

Best opgevolgde richtlijnen
De helft van de volwassenen haalt de aanbeveling om minstens 90 gram volkoren producten per dag te eten. Gemiddeld eten volwassenen 100 gram van volkorenproducten en bruinbrood. Bijna de helft van de volwassenen eet minimaal 1 keer per week vis. Meer dan een derde van de geconsumeerde vis was vette vis. De alcoholrichtlijn (drink niet of niet meer dan 1 glas per dag) wordt door bijna de helft van de volwassenen opgevolgd. Ruim een kwart van de Nederlandse volwassenen is geheelonthouder en 20 procent drinkt niet meer dan 1 glas alcohol per dag.

Voedingssupplementen
Ruim de helft van de Nederlanders gebruikt voedingssupplementen, meestal multivitaminen met mineralen, of vitamine D of vitamine C. In het rapport is ook gekeken hoe goed de adviezen van de Gezondheidsraad voor vitamine D suppletie worden opgevolgd. Niet goed dus want slechts 1 op de 3 50+ vrouwen gebruikt vitamine D supplementen en bij de 70+ mannen is dat 1 op de 4. Ook bij jonge kinderen wordt het advies voor vitamine D suppletie niet altijd opgevolgd: slechts 2 op de 3 jonge kinderen krijgt vitamine D supplementen.

Meer opvallende cijfers
In het rapport staan nog enkele opvallende cijfers:

9 procent van de thuiswonende ouderen tussen 65-79 jaar is ondervoed
5 procent van de bevolking ontbijt nooit of minder dan 1 keer per week
22 procent voegt geen zout toe tijdens de bereiding en consumptie van een maaltijd
17 procent volgt een dieet (als koemelkvrij, lactosebeperkt of energiebeperkt)
6 procent eet geen vlees
42 procent van de eiwitinname is plantaardig
Peulvruchten worden gemiddeld eens per 2 weken gegeten

Wat eet Nederland
De globale resultaten van deze meest recente Voedselconsumptiepeiling onder ongeveer 3.500 volwassenen en kinderen zijn eerder dit jaar uitgebracht op de website www.wateetnederland.nl. De resultaten over hoeveel voedingsstoffen mensen binnenkrijgen verschijnen volgens het RIVM nog voor het einde van 2023. De moraal van het verhaal; er is werk aan de winkel om Nederland gezonder te laten eten.

Bron: RIVM