023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Nordic walking is een intensieve wandelvorm om je lichaam te trainen. Iedereen kan met stokken lopen, maar nordic walking moet je leren.  Het is een combinatie complexe bewegingen. Een trainingsconcept voor het hele lichaam. Wat zijn de voordelen?

In de oudheid liepen herders en pelgrims al met één of twee stokken op moeilijk begaanbaar terrein. Zij gebruikten de stokken toen niet om te trainen voor een betere conditie, maar voor de stabiliteit. Let wel: iedereen kan met stokken lopen, maar nordic walking moet je leren.

Wat is nordic walking?

Nordic walking is in 1997 in Finland ontstaan als trainingsvorm omdat langlaufers ook in de zomer wilden trainen. Rond 2003 zijn in Nederland de eerste nordic walking trainers opgeleid en het lopen met stokken heeft inmiddels veel Europese landen bereikt.

Het is een intensieve manier om je lichaam te trainen tijdens het lopen. Door het gebruik van de juiste techniek en goede nordic walking stokken kunnen de conditie en het uithoudingsvermogen sterk worden verbeterd. Het is belangrijk dat nordic walking met de juiste techniek wordt uitgevoerd. Niet alleen voorkomt dit blessures, maar bij een juist uitgevoerde techniek wordt ook een zo hoog mogelijk rendement uit de inspanningen behaald.

Waarom nordic walking?

Naast de voordelen die sportief wandelen heeft, heeft nordic walking nog meer te bieden. Nordic walking zorgt ervoor dat het wandelen effectiever wordt doordat de rug-, schouder- en armspieren tijdens het wandelen intensief worden gebruikt. Tijdens de goed uitgevoerde Nordic Walking techniek worden de spieren in nek, schouders en armen doorlopend aangespannen en ontspannen.

In vergelijking tot Sportief Wandelen is het energiegebruik gemiddeld 20% hoger. De belasting op het hart-longsysteem neemt toe, terwijl de ervaren zwaarte van de training niet toeneemt. Het uiteindelijke resultaat is dat een training effectiever wordt, zonder dat de belasting op de gewrichten, de rug en benen toeneemt. Net als Sportief Wandelen kan Nordic Walking door iedereen beoefend worden, waar en met wie je maar wilt.

Weldadig voor nek, schouders, bovenrug, knieën

Nordic walking wordt geroemd om zijn weldadige effect op nek, schouders en bovenrug. Dat is niet verwonderlijk: de constante beweging van de armen zorgt voor betere doorbloeding en sterkere spieren. Zo zijn al veel beoefenaren van chronische klachten, waaronder RSI, afgekomen. Het is natuurlijk wel verstandig om eerst met je fysiotherapeut overleggen als je klachten hebt.

Voordelen van nordic walking

  • laag blessurerisico;
  • snelle gezondheidswinst;
  • je gebruikt ongeveer 90% van al de spieren in je lichaam;
  • je verbruikt meer energie dan bij sportief wandelen;
  • je komt in de buitenlucht en in de natuur;
  • de stokken bieden steun en stabiliteit en verminderen de belasting op de knieën, heupen, enkels en wervelkolom;
  • sociale contacten.